En måned i eksperimenternes tegn

Januar har for mit vedkommende bydt på en måned i eksperimenternes tegn. Jeg elsker at udfordre mig selv, det ses specielt i min træning, samt udforske min egen krop – mærke forandringer – mærke hvordan den reagerer og arbejder bedst! Der skal ikke lyde nogen tvivl – jeg er bestemt IKKE tilhænger af stramme diæter, eller tror på nogen måde på de såkaldte ”quick fixes”! Jeg ved af egen erfaring og mine klienters erfaring at en afbalanceret sund livsstil er vejen frem til et varigt vægttab. (mere om det i et andet indlæg).

12650499_10153967762952728_1822124018_n

(Et af mine mange KETO måltider – masser af ost, mayonnaise og nødder).

Vi er som menneske alle sammen utrolig forskellige – derfor er det også vidt forskellige hvordan vores kroppe fungerer bedst muligt. Jeg valgte derfor pr. 01/01-2016 at starte op på en KETO diæt. KETO betyder kort fortalt, at man indtager et meget lavt niveau af kulhydrater (ca. 20g) og i stedet for indtager rigtig meget fedt. Eftersom kulhydrater er kroppens primære brændstofskilde, vil den efter noget tid, begynder at forbrænde ketoner (fedt) til energi i stedet for kulhydrater. Jeg vil ikke komme nærmere ind på en masse detaljer omkring en KETO diæt, da jeg ikke vil opfordre jer andre til at starte op på en så restriktiv diæt. Jeg gør udelukkende dette for at prøve min krop af og fordi jeg i forvejen har opbygget et sundt forhold til sund mad – og jeg kan derfor godt holde mig selv restriktiv i en kortere periode.

Da jeg startede op – gjorde jeg det meget tydeligt, at jeg ikke var fortaler for, at andre skulle starte op på samme måde. At leve på en KETO dæit er meget restriktivt – og det er derfor en svær livsstil at tilpasse. Specielt hvis man har en familie, der er jeg ”stadig” heldig ikke jeg som sådan ikke har nogen at tage hensyn til. Jeg valgte dog at gøre det – fordi jeg gerne ville udforske og mærke på egen krop, hvordan den ville reagere uden kulhydrater. Specielt i forbindelse med mit arbejde som personlig træner, da der er mennesker der responderer knap så godt på kulhydrater. Så selvom kulhydrater endelig ikke må blive vores fjende – og de er skam rigtig gode – specielt i forbindelse med træning og energi, så kan det have fordel for nogen at undlade dem, eller i hvertfald nedsætte deres indtag.

Status opdatering

Jeg har nu kørt 100% strikt på i 31 dage – dvs mit kulhydrat indtag har hver dag lagt på under 20g, protein mellem 90g og 120g og fedt et sted mellem 150g-200g. Alt i alt synes jeg det har været rigtig godt og min krop har faktisk reagerer noget bedre end jeg egentlig havde frygtet.

12650434_10153967762967728_1392303409_n

(Da jeg “lærte” mig selv, at lave KETO pandekager, blev mine morgenmåltider lige noget mere spændende igen)

Det er en lang tilvænningsprocess at vænne kroppen til at forbrænde ketoner (fedt) fremfor kulhydrater til energi, derfor kunne jeg tydeligt mærke trætheden, samt en evig rumlende (arbejdende) mave de første par dage. Da min mave vænnede sig til at fordøje alt den fedt den fik og min krop begyndte at acceptere den ikke fik kulhydrater til energi, blev mit energi niveau faktisk forbavsende godt. Jeg vidste jo egentlig godt, at et højt fedt indtag giver energi, men det at være på diæt, plejer som oftest at betyde nedsat energiniveau. Dermed har min energi på arbejdet og i min hverdag – haft det rigtig godt! Jeg har også haft det rigtig godt i min krop. Kulhydrater kan som oftest have den effekt at jeg bliver oppustet efter jeg har spist dem- derfor har det været rigtig dejligt ikke at have følt den oppustet-hed det sidste stykke tid. Dog har min mave været lidt udspilet om aftenen, da den arbejder hårdere på at fordøje mit høje fedt indtag.

 

Sult?

Jeg har som sådan ikke rigtig følt mig sulten – jeg har jo stadig fået ca samme antal kcal som jeg ellers ville have fået. Jeg skulle dog vænne mig til, at jeg ikke følte mig mæt på samme måde – igen grundet de manglende kulhydrater, som giver en mere tung mæthedsfornemmelse. Det er lidt en underlig mellem ting ikke at være sulten, men heller ikke føle sig rigtig mæt.

Jeg har dog tydeligt kunne mærke, at mine måltider har mættet i længere tid (nu har de selvfølgelig også indeholdt flere kcal pr måltid end normalt, grundet fedtet). Men har jeg til gengæld nået at blive sulten inden jeg lige fik spist – så har jeg også virkelig været sulten! Specielt fordi, det tager kroppen længere tid at fordøje fedt, og dermed har det taget længere tid for mig at opnå mæthed.

12674372_10153967763137728_999275179_n

Restriktioner

Som nævnt tidligere, har det faktum at jeg ikke har en familie, haft rigtig stor betydning, i og med jeg ikke har skulle tage hensyn til andre (jeg har heldigvis heller ikke rigtig haft nogle sociale arrangementer). For der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange restriktioner. Det er ikke nok evt bare at spise grøntsagerne og kød og så springe de ”normale” kulhydrater over, da der ex også er rigtig mange kulhydrater i grøntsager. Min kost har derfor mest bestået af fedtholdigt kød; laks og svinekød (jeg ka ikke tåle oksekød), fede oste, æg, spegepølse, bacon, smør, mayonnaise, nødder, pesto, kokosolie, spinat, osv. Jeg skal da gerne være ærlig og indrømme, at det faktisk har været lækkert at kunne ”tillade” mig selv at spise så meget fedtholdigt mad og været ret underligt at handle og så gå efter det med et højere fedtindhold end protein. Sådan helt overordnet set, er jeg også mere tilhænger af de mange fedtkilder – kontra kulhydrater. Dog har jeg stadig savnet en rigtig god balance mellem dem – en lækker, sprød salat, og min grød inden træning.

12648059_10153967763182728_1310117972_n

Træning

Jeg var meget nervøs for, hvordan KETO ville påvirke min træning. Den slår aldrig fejl – jeg har ALTID spist grød inden min træning og var jeg en dag nødsaget til at spise noget andet – følte jeg slet ikke, at jeg fik det samme udbytte ud af min træning. Jeg var derfor meget skeptisk, på nu at skulle træne på energi fra fedt. Kulhydrater er jo ellers kroppen største energikilde – og den er derfor rigtig vigtig under træning. I starten var det rigtig fedt at mærke, at jeg havde masser af energi til min træning – jeg forbedrede min eksplosive træning (box jumps og lignende) rigtig meget – men jeg kunne også hurtig mærke, at mine muskler blev utrolig hurtig trætte og havde brug for længere restitutions tid imellem mine sets. Min styrke de første 3 uger var også pænt dalende – et godt eks. på det, var en dag jeg kørte military press x 10. Her kørte jeg i december (inde KETO) med 27,5kg. Start januar kunne jeg ikke engang køre x 10 med 20kg. Det var virkelig deprimerende for mig, da min styrke og min træning jo betyder rigtig meget for mig! Dog er jeg stædig- så har jeg sat mig for at gøre noget, gør jeg det 100%. Derfor blev der ikke slækket på mine kulhydrater. Dog vidste jeg jo også – at dette ikke var en løsning for resten af livet, så min styrke skulle nok vænne tilbage.

For et par dage siden (28/01) – turde jeg dog endelig rigtig at tjekke min styrke af. Jeg har som sådan ikke rigtig dødløftet i januar måned, da jeg var nervøs for min tydeligt manglende styrke. Jeg nåede op på 130kg (min PR ligger på 135kg fra dec) og prøvede med 140kg – den kom desværre aldrig op. Jeg var dog vildt lykkelig over, at min styrke dermed ikke var forsvundet – og et godt tegn på, at min krop nu 100% har vænnet sig til KETO livsstilen.

12625723_10153967762862728_2040883547_n

Resultater

Jeg har selvfølgelig også været rigtig spændt på, at se hvordan min krop ville ændre sig og om jeg ville få nogle resultater. Jeg har desværre ikke fået målt min fedt% eller cm mål da jeg startede, da jeg egentlig helst bare vil bruge mit spejlbillede. For mit vedkommende er min krop blevet utrolig stædig og det tager derfor rigtig lang tid, før jeg virkelig opnår resultater, sådan på et rent vægttabs/fedt% vis (ikke fordi jeg overhovedet skal tabe mig, det var heller ikke målet med dette, men jeg ville da også gerne cutte en anelse ned). Der er dog sket små forandringer på min overkrop:

12650483_10153967762857728_1224314707_n

Jeg synes til gengæld, at det er et rigtig godt eksempel på, at der ikke findes nogle lyn kure, at man ikke bare kan tabe sig en masse kg på kort tid.

KETO i fremtiden.

Eftersom det næsten tog de 31 dage for min krop om at tilvænne sig 100% har jeg valgt at fortsætte ind i feb måned også. Dog med et par ændringer. Jeg vil eksperimentere med carbload lige inden mine træninger, for at se hvordan det påvirker mine musklers arbejde (jeg håber de får mere energi, og dermed ikke bliver så hurtig trætte). Derudover har jeg nogle sociale arrangementer – hvilket betyder, at jeg i nogle måltider der omkring også vil leve ”normalt” og hoppe tilbage på KETO dagen efter. Nu hvor min krop er 100% tilvænnet, har den også nemmere ved, at komme tilbage i ketose efter et måltid eller en dag med kulhydrater.

12650714_10153967762912728_908887199_n

Konklusion

Jeg er helt sikker på, at jeg aldrig vil kunne leve på KETO som en livsstil (hatten af for dem der kan). Der er alt for mange restriktioner og jeg kan bedst lide, at leve på mine egne præmisser og spise det jeg har lyst til – på det givne tidspunkt. Dog er jeg stor fan af den måde min krop har det på – godt energiniveau, mindre cravings og en helt anden følelse af velvære (nok grundet den ”manglende” oppustet-hed fra kulhydrater). Derfor eksperimenterer jeg videre med det, indtil videre i februar måned og så ser vi hvad der sker derefter!

Populære blogindlæg

Indlæg

Efterlad en kommentar

Anja Thy, profil billede

Anja Thy

Jeg er en jysk pige med begge ben plantet i jorden. Jeg er en jordnær person, med masser af livsglæde, positivitet og generelt en livsnyder. Jeg elsker at have mange bolde i luften og nyder alle aspekter af mit arbejde. Jeg brænder for, at hjælpe andre mennesker, med en sundere livsstil. Både fysisk såvel som mentalt.

Bootcamps

Bootcamp

Kvaliteten fra personlig træning og holdånden fra holdsport. Team spirit, masser af grin og sjove øjeblikke. Træningskammerater for livet❤