Udebleven menstruation, hormonbehandling og graviditet

Udebleven menstruation, hormonbehandling og graviditet.

Er din krop hormon forvirret? Hvordan er dit fertilitetsniveau? Har du fået din menstruation tilbage efter du stoppede med p-piller? Hvordan kan p-pillerne påvirke dine hormoner? Skal i ikke også snart igang med at få nogle børn? Spørgsmål du kan nikke genkendende til, så læs med her.

Skal vi nu igennem en masse fertilitetsbehandling? Jeg var virkelig nervøs op til vores besøg på rigshospitalet. Pueha- nej heldigvis ikke, endnu i hvert fald! Men hvad så?

Nu har der efterhånden været en del små teasers omkring emnet gennem mine IG stories, så jeg tænkte, at det var på tide at uddybe emnet lidt mere. Jeg har ikke helt kunne blive enig med mig selv om, hvor meget jeg egentlig ville dele, og hvor relevant det faktisk ville være. Men jeg fornemmer, at det er et emne der faktisk er mange der er påvirket af. Enten på den ene eller anden måde. Forhåbentlig kan det være med til at belyse et tabubelagt emne for andre også. Eller måske få dig til at overveje brugen af p-piller hvis du tænker graviditet indenfor det/de næste år.

Gravid som 25-årig

Da jeg var yngre, havde jeg altid set mig selv som værende gravid som 25-årig. Jeg vil gerne have en del børn og helst ikke være alt for gammel. Men så kom livet lidt i vejen. Der var pludselig en virksomhed der skulle have fokus i stedet for, og jeg synes også det er utrolig vigtigt, at det passer godt ind. Jo vel, alder spiller skam også en rolle, men om det lige er 25 eller 28 år er jo ikke den store forskel.

P-piller

Jeg har været på p-piller siden jeg var 14 år. Jeg startede fordi jeg begyndte at få menstruation hver 14. dag. For en teenager med fester i weekenden og en del usikkerhed omkring emnet (ja i ved, der hvor man bare synes det er det mest pinlige i verden at skulle købe tamponer), var det altså ikke særlig fedt med en cyklus man slet ikke kunne planlægge efter. I de efterfølgende år var det jo også bare mega nice, at jeg altid vidste præcis hvornår jeg fik det. At jeg sagtens kunne springe en periode over hvis jeg skulle på ferie. Og at jeg ikke skulle bekymre mig om prævention (mod graviditet vel og mærket).

Kan kroppen finde sin egen balance igen?

Da jeg startede på min sidste pakke, på min årlige recept i januar 2017, besluttede jeg mig for, at det skulle være den sidste. Søren var egentlig ikke meget for det, for han tænkte, at så snart jeg ikke ville tage mine p-piller længere, så ville jeg blive gravid. Jeg har dog haft en del klienter, der har brugt op til fire år på at blive gravide, så jeg synes ligesom det var ved at være på tide at give det et forsøg. Man ved jo aldrig hvor lang tid kroppen har brug for? Og jeg ville virkelig ærgre mig, hvis jeg stod 3 år senere og først der var blevet gravid. Så kunne vi jo godt være startet noget før. Nu er det 11 måneder siden jeg tog min sidste runde p-piller og jeg har fortsat ikke fået min menstruation. Jeg prøver ikke at stresse over det, men kan godt mærke, at jeg snart begynder at blive lidt utålmodig.

Som teenager; ”Fuck man, er jeg gravid?”

Eftersom jeg har været på p-piller i så mange år, så ved jeg ikke rigtig om min cyklus egentlig er regelmæssig. Husker i den gang i teenagerårene hvor man bare var mega bange for at blive gravid? Hvis menstruationen bare var et par dage forsinket, var man jo næsten ved at gå i panik? Jeg er sikker på, jeg ikke er den eneste der har stået og jublet over en menstruation der endelig kom, eller en graviditetstest der var negativ ;)!! Jeg har i hvert fald tit stresset over om jeg nu kunne være gravid. En skør, forvirret teenager pige, jeg kun kan grine over at tænke tilbage på. Nu hvor jeg virkelig har sat mig ind i hvad der egentlig skal til, så skal man jo virkelig være præcis og ramme de helt præcise dage. Så hvad fanden har jeg egentlig været så skide nervøs for? Det er altså lidt sjovt, at det man har gået og frygtet så mange gange som ung, det bare er skide besværligt nu.

Læge besøg

Efter 5 måneder uden nogen tegn på menstruation, opsøgte jeg min læge. Ikke fordi jeg som sådan var urolig, jeg ville bare gerne sikre mig, at alt var som det skulle være. Hun foretog en gynækologisk undersøgelse og tog nogle blodprøver. Alt så rigtig fint ud. I den forbindelse, fortalte hun mig om, et forsøg på rigshospitalet hun tidligere havde været en del af. De kalder det fertilitetsrådgivning.

Fertilitetsrådgivning

Det er for par der har prøvet at blive gravide i under et år. Dvs. det er ikke for par der ikke kan få børn, men for par der lige er startet og hvor det bare ikke er lykkedes de første måneder. Det er et forsøg de er startet for at se, om de kan fange nogen af dem der muligvis får problemer, noget tidligere. Og så de kan hjælpe med øget fokus tidligere i processen. (Du kan læse mere om det på deres egen hjemmeside her.) Det tog mig meget lang tid, at overtale Søren til at tage med. Lige på det punkt, tror jeg han er helt som de fleste mænd, virkelig nervøse for, at miste deres mandighed, hvis sæd niveauet var lavt. Igen var det mest af alt, for at sikre mig at alt var som det skulle være. Jeg ville ærgre mig gul og grøn, at hvis der skulle være noget galt, at jeg ikke bare havde fået det undersøgt noget tidligere. Der var heldigvis intet at være nervøs for, alt var i den fineste orden. Søren havde ingen grund til bekymring, der han var i topform.

Jeg fik også tjekket min livmoder og både den og min æg produktion så rigtig fornuftig ud. Jeg har mange år foran mig med masser af æg. Det gav en dejlig ro i kroppen at vide, at der intet var at bekymre os om. Men samtidig betød det jo også bare, at det fortsat var min krop og den manglende menstruation der var skylden i vores manglende graviditet. Lægen gennemgik en masse spørgsmål omkring livsstil, sygdom osv. Og vi scorede top karakterer på det hele.

Spis nogle flere burgere og drik noget rødvin

Men, som jeg jo godt havde frygtet, var lægens svar; ”Sæt dig noget mere hjem i din sofa, drik noget rødvin og spis nogle flere burgere”. Med min livsstil og mit arbejde, mente han bestemt, at det nok ville være meget fornuftigt at tage lidt fedt på og skrue ned for mit stressniveau og aktivitetsniveau. Det gjorde mig faktisk rigtig ked af det. Et eller andet sted, vidste jeg det jo godt. Fedt % og stress niveau kan have en stor betydning på kroppens hormonbalance og for kvinder; deres menstruations cyklus. Uden at sætte for meget fokus på det (det kan altid være et andet blodindlæg), sidder frygten for at tage på igen efter et vægttab stadig dybt i mig. Derfor gjorde det mig faktisk rigtig ked af det, at tænke på, at jeg ville være nødt til at tage på, for at kunne blive gravid. Søren var meget forstående og synes hverken jeg skulle skrue ned for min træningsmængde eller op for mit madindtag. Vi besluttede begge to at se tiden lidt mere an. Jeg var dog vildt lettet over, at der var rigtig store chancer for at blive gravide.

Hormon kickstart

Kom vi til marts 2018 uden min menstruation var kommet tilbage, ville lægen dog anbefale mig, at komme ind og få en hormonkickstarter. Ikke en længere behandling, men bare et lille boost, der forhåbentlig kunne hjælpe min krop med at komme i gang.

Alternativ behandling

Jeg er ikke særlig meget for at tilføje kroppen noget udefra kommen, og vil helst lade den komme i balance af sig selv. Derfor begyndte jeg at opsøge nogle alternative behandlinger der måske kunne hjælpe mig. Min søster gik ved en osteopat og havde spurgt ind til, om han tænkte det var noget han kunne hjælpe med. Det mente han bestemt godt han kunne. Jeg var derfor inde ved en samtale ved Emil i starten af januar. Vi gennemgik min kost og min livsstil og jeg havde jo styr på det hele. Som han sagde, er det ofte mangel på vitaminer, mineraler og fedtstoffer der kan være relevante at kigge på, men alt det var jo ting jeg udmærket godt kendte til og det havde jeg derfor styr på. Daglig motion, var overraskende nok, heller ikke lige frem det jeg manglede noget af. Til gengæld snakkede vi en del om mit stress niveau, der har været rimelig presset med sindssygt meget arbejde i november/december. Dog er det svært præcist at sige om det kan gøre en forskel. Det er meget individuelt hvor god kroppen er til at håndtere forhøjede kortisol niveauer (stress hormon). Han fortalte derfor om en test man kunne lave, som kunne se på mine kortisol niveauer i kroppen, min hormonbalance og en masse andre ting jeg ikke længere kan huske. Testen kostede dog 2000kr. Jeg hader at falme i blinde og vil helst bare vide hvad det er jeg har at arbejde med. Hvis mine kortisol niveauer ikke er for høje og min krop derfor godt kan arbejde med mit stress niveau, ser jeg ingen grund til at skære ned på mit arbejde. Er de derfor alt for høje, jamen så ved jeg jo direkte hvor jeg skal sætte ind. Derfor besluttede jeg mig for, at bestille en urintest. Den tog jeg et par uger senere og venter nu på svar.

Test for hormon balance

Jeg har fået mine svar tilbage på mine urinprøver og har skrevet et helt indlæg. Både om svarene på testen, men også en del omkring mine tanker. Du kan læse hele indlægget her.

Zoneterapi

Derudover havde jeg hørt meget godt om zoneterapi og har også givet det en chance. Vi har et hormonsystem under fødderne som her forbindelse til hele kroppens hormonsystem. Jeg mærkede meget hurtigt på egen krop, hvor meget det rent faktisk hænger sammen. Læs meget mere om mine første to behandlinger her.

Tanker og følelser omkring manglende graviditet

Jeg prøver som sagt ikke at stress for meget over det endnu. Der er ingen grund til, at lægge ekstra pres på kroppen. Men jeg vil da heller ikke ligge skjul på, at det til tider kan være vildt frustrerende og følelsesladet. Specielt når der gang på gang kommer spørgsmål fra venner og familie, om vi ikke også snart skal i gang med at have børn. Jo altså – i skulle bare vide hvor længe det projekt har været i gang nu. Jeg bebrejder ikke nogen noget, det er jo et helt naturligt spørgsmål, der bare lige rammer mig hårdere, end de fleste regner med. Derudover synes jeg bare alle i min omgangskreds og omkring mig bliver ved med at blive gravid. Det er nok bare typisk og mest af alt fordi jeg nu er blevet mere opmærksom på det.

Det er egentlig ikke et særlig afklaret blogindlæg, men der er mange der spørger ind til det og er nysgerrige efter jeg har delt små ting på de sociale medier. Jeg håber at, svar på testen i morgen, min 2. behandling af zoneterapi og en uges ferie fra torsdag, måske kan sætte skub i det hele. Jeg lover at vende tilbage med en update så snart der sker noget.

Jeg håber jeg kan være med til, at vise andre, at det er helt normalt ikke bare at blive gravide indenfor de første par uger. At det sagtens kan tage længere tid og det er helt normalt at snakke om. Jeg vil gerne være åben omkring det hele vejen igennem. Det er totalt som at være teenager igen, bare gå og vente på, at den skide menstruation skal komme. Jeg tror squ jeg står og jubler den dag den er der.

Skriv meget gerne hvis du har erfaring med noget af alt det her. Tak fordi du læser med.

Populære blogindlæg

5 Comments

 1. […] balance med henblik på ønsket graviditet. Som følger af mit tidligere indlæg, Udebleven menstruation, hormonbehandling og graviditet, har jeg nu fået svar på mine urinprøver og dermed min hormon balance og kortisol niveauer. Jeg […]

 2. […] Udebleven menstruation, hormon behandling og graviditet. […]

 3. Amalia den 27. marts 2018 kl. 11:39

  Hej Anja,

  Faldt lige over din blog i forbindelse med, jeg søgte på hormonel ubalance efter p-pille stop. Jeg er igennem præcis det samme ! Jeg er stoppede på p-piller i slut oktober og har stadig ikke fået min menustation. Jeg startede på p-piller da jeg var 15 år og har taget det indtil nu (jeg er 27 år) . Jeg er selv personlig træner og har trænet rigtig rigtig meget og har i lang tid ligget til den lidt tynde side, i hvert fald min fedtprocent. Men siden efteråret er jeg gået all-in på at få min krop i balance. Min hud har også reageret meget negativt 🙁 i form af en del urenheder.
  Lige nu er jeg meget opgivende for jeg har gjort ALT og jeg har virkelig sat mig ind i tingene – fordi det også interessere mig 🙂
  Min kost består udelukkende af anti-inflammatorisk mad. Fed fisk, en masse grønne grøntsager, nødder, avokado. Spiser ingen mælkeprodukter, slik (eller anden form for sukker), gluten. Spiser uanede mængder af kål (særligt frisk grønkål) og dertil jordskokker, broccoli, rødbeder, avokado. Det spiser jeg morgen, middag, aften. Dertil drikker jeg 1,5 liter brændnælde te om formiddagen, som har trukket natten over. Dertil hakker jeg gurkemejerod og ingefærrod, som jeg også tilsætter i min te senere på dagen. Jeg laver ugentlig knækbrød med diverse kerner og frø. Jeg drikker et shot olie hver morgen (Nordic Naturals), jeg spiser kosttilskud i lange baner – mælkesyrebakterier, zink, b vitamin, Vitex Agnus-Castus, b6. Jeg drikker masser af vand, har begrænset mit kaffeindtag til 1-2 kopper om dagen. Har siden Januar fået Zoneterapi hver uge/ hver 2. uge.
  Desuden har jeg brugt umådeligt mange penge på hudpleje, kosmetolog behandlinger, biopeeling mv.
  SUK. Min hud er stadig ikke god og jeg har ikke fået min menstruation 🙁
  Selv min zoneterapeut siger, at hun ikke kan komme på mere jeg kan gøre. Andet end at være tålmodig… Så du er bestemt ikke alene i kampen om at få balance i kroppen efter p-pille stop.
  Held og lykke 🙂

  • yourfitnesschoice.com den 2. april 2018 kl. 20:33

   Hej Amalia.
   Tusind tak for din besked- det er altid dejligt at vide, at man ikke er den eneste 🙂 Men wauw hold da op – du har allerede været igennem rigtig meget. Og hold da op hvor gør du også rigtig mange ting aktivt for det. Jeg kan dog ikke helt lade vær med at tænke på, om du måske stresser din krop ved at fokuserer så meget på det og ændrer så mange ting? Det er jo helt normalt der min. går op til 6 måneder og det er der jo kun lige gået for dig. Jeg ved godt det er vildt frustrerende at høre, men tror du ikke mest du skal læne dig lidt tilbage, slappe af omkring det og være lidt tålmodig? <3

 4. […] UDEBLEVEN MENSTRUATION, HORMONBEHANDLING OG GRAVIDITET […]

Efterlad en kommentar

Anja Thy, profil billede

Anja Thy

Jeg er en jysk pige med begge ben plantet i jorden. Jeg er en jordnær person, med masser af livsglæde, positivitet og generelt en livsnyder. Jeg elsker at have mange bolde i luften og nyder alle aspekter af mit arbejde. Jeg brænder for, at hjælpe andre mennesker, med en sundere livsstil. Både fysisk såvel som mentalt.

Bootcamps

Bootcamp

Kvaliteten fra personlig træning og holdånden fra holdsport. Team spirit, masser af grin og sjove øjeblikke. Træningskammerater for livet❤