Er det blot en ligning der skal gå op?

Behøver det at være så sort på hvidt? Skal det altid være enten eller? Er det måske alligevel ordet balance vi skal bestræbe os efter, selvom det på mange måder er blevet så misbrugt nu.

Balance mellem kcal ind og kcal ud

Ordet balance, er bare rigtig godt når man skal beskrive en sund og fornuftig livsstil, for det handler jo i bund og grund om at finde en balance, mellem dit indtag af mad, samt dit aktivitetsniveau. Hvis du gerne vil tabe dig, så er det ganske simpelt, du skal forbrænde mere end du indtager. Det er enkelt, men nej det er absolut ikke altid let. På den måde handler det jo altså om at finde en balance. Er der en dag hvor du spiser mere mad end du forbrænder, jamen så må du jo ganske simpelt sørge for at være det mere aktiv den dag. I virkeligheden er det jo blot en ligning der skal gå op. Spiser du en kage på 500kcal ekstra (altså mere end det du forbrænder) så skal du jo i realiteten forbrænde 500kcal ekstra, for at ligningen kan gå op i sidste ende. Men lige netop der hvor det virker så simpelt, synes jeg det er vigtigt at pointere, at det ikke altid behøver at være sådan. Det skal nemlig ikke ende ud med, at du føler du skal ”straffe” dig selv med at lave ekstra motion, fordi du har spist ekstra mad. Samtidig skulle du jo heller ikke gerne belønne dig selv med ekstra mad, bare fordi du har været aktiv.

19820921_10155578723237728_2014067266_o

19749690_10155578723397728_138234134_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kcal tælling, go eller no go?

Under mit eget vægttab talte jeg kcal 99% af alle dagene i 2 år. Der var aldrig nogle madvarer der var forbudte, det handlede bare om at få det til at passe ind i mit samlede kcal indhold på en dag. Det betød også, at hvis jeg havde lyst til en is en dag og jeg kunne se der ikke var plads i mit kcal regnskab, jamen så hoppede jeg ned og nuppede en ekstra spinnings-time og så var der plads. På den ene side synes jeg det var en rigtig fin løsning, fordi det gav en fornemmelse af hvor meget aktivitet der rent faktisk skal til, for at nyde lidt mere kcal tætte madvarer og det gjorde, at jeg ikke fik vilde cravings efter madvarer der var forbudte, fordi der lige præcis ikke var noget der var forbudt. Jeg fik det til at passe ind når behovet var der. På den anden side, fik jeg lidt den der belønne/straffe tankegang nogle gange og det er der man skal passe lidt på.

19718681_10155578723162728_134409171_oJeg har fri fra centret i dag og havde tilbragt de første par timer i min seng med serier (åh ja, selvom jeg er meget aktiv i min
hverdag, elsker jeg altså også at ligge og dovne den af). Efter en weekend med knap så godt vejr, fik solen lokket mig ud på, det der bare skulle være en god 30min power walk. Jeg trængte lige til at røre mig lidt og så passede det med jeg kunne nå tilbage og tage på café med Søren til frokost. Min fod artede sig rigtig godt og pludselig blev det til en ganske fornuftig løbetur. Det dejlige vejr og den skønne natur langs Vigerslev parken, fik mig lokket mig til også at løbe rundt om damhussøen og pludselig havde jeg næsten løbet 10km. Noget jeg aldrig har gjort før. Jeg er bestemt ikke den store løbe-mus, oftest synes jeg det er alt for kedeligt, og min fod afholder mig ofte fra det. Men i dag kørte det bare derud af og da jeg nåede de 7km, kunne det da være lidt fedt at nå 10km og så passede det lige med (efter en tur rundt om Hvidovre centret også) at jeg mødtes med Søren ved Café A, til en lækker frokost date. Og her begyndte tankerne at slå mig. Var det planen om vores café besøg, hvor jeg havde lyst til burger, der indirekte fik mig til at løbe og ikke bare gå. Var det successen med de 10km, der gav mig god samvittighed til at bestille en burger? Eller var det rent faktisk bare lysten til en løbetur der drev mig og lysten til en burger der gjorde det var det jeg bestilte?

 

Igen handler det jo om mængder – det er jo helt okay at bestille en burger engang imellem på en café, det er måske bare ikke det mest optimale at gøre flere gange på en uge, da de oftest er meget kcal tætte.

 

Langt de fleste gange handler det om balance mellem dit aktivitetsniveau og kcal indtag, men nogen gange skal du squ også bare slå hjernen fra og gøre det du lyst til. Alt med måde selvfølgelig og så hellere virkelig nyde det engang imellem, fremfor at sidde med dårlig samvittighed hver anden dag. Jeg nød både min løbetur og min burger bagefter – begge uafhængige af hinanden. En anden dag vil jeg måske tage en ekstra træning, pga café besøget, men ikke i dag.

 

19749619_10155578723132728_2134145152_o

Hvis du har fået et anspændt forhold til mad kontra motion, vil jeg meget gerne hjælpe dig til et mere afslappet forhold, og slippe af med madstress gennem coaching.

Populære blogindlæg

Indlæg

Efterlad en kommentar

Anja Thy, profil billede

Anja Thy

Jeg er en jysk pige med begge ben plantet i jorden. Jeg er en jordnær person, med masser af livsglæde, positivitet og generelt en livsnyder. Jeg elsker at have mange bolde i luften og nyder alle aspekter af mit arbejde. Jeg brænder for, at hjælpe andre mennesker, med en sundere livsstil. Både fysisk såvel som mentalt.

Bootcamps

Bootcamp

Kvaliteten fra personlig træning og holdånden fra holdsport. Team spirit, masser af grin og sjove øjeblikke. Træningskammerater for livet❤