Brunkager – sprøde, lækre og klassiske julegodter.

Brunkager – sprøde, lækre og klassiske julegodter.

Louise, min praktikant deler her hendes fantastiske opskrifter på rigtige brunkager;

“Brunkager er for mig indbegrebet af jul. Derfor har jeg kigget de gamle familieopskrifter igennem og fundet opskriften på de lækreste brunkager.  Denne opskrift har stor betydning for mig, da det er den opskrift vi altid har brugt i vores familie. Brunkagernes krydrede smag passer perfekt til en kop eftermiddagskaffe, en stille hyggestund med familie og venner eller som snack på bordet imens julegaverne åbnes.”

Ikke nogen sundhedsopskrift

OBS! Disse brunkager indeholder både gluten, laktose og raffineret sukker – og det er der intet galt i, med mindre man er allergisk. Der er bare nogle ting, hvor jeg synes man skal holde fast i de traditionelle opskrifter. Jeg har prøvet at lave alternativer til brunkager, men hver gang synes den traditionelle og oprindelige smag og tekstur at mangle. Så tidligt som igår, smagte jeg en af easis brunkager og jeg blev pænt skuffet. Nogle gange er det helt ok at vælge den ægte vare, frem for en sundhedsudgave.

I den søde juletid kan det for mange være svært at navigere i junglen af kostråd, julefrokoster og restriktioner. Jeg vil derfor anbefale at du mærker efter, om sulten og lysten er tilstede inden du spiser noget. På den måde kan du minimere risikoen for overspisninger og sagtens nyde en brunkage eller to – hvis du har lyst. Du kan lige nu tilmelde dig mit nyhedsbrev (tilmelding i højre side af indlægget, eller i bunden af siden) og modtage en masse gode juleråd til en sundere og mere overskuelig december måned uden mad stress, overspisninger og frustrationer.

INGREDIENSER

 • 250 g spelt mel
 • 150 g blødt smør
 • 50 g smuttede mandler
 • 125 g muscovadosukker eller brun farin
 • 85 g agave sirup, mørk eller lys
 • 1 tsk. kanel
 • ¾ tsk. stødt nellike
 • ¼ tsk. potaske
 • 1 spsk. Vand

ARBEJDSTID

Samlet arbejdstid 30 minutter + 30 minutter køletid.

FREMGANGSMÅDE

 1. Skær smørret i stykker og lad det få stuetemperatur, før det blandes med de øvrige ingredienser.
 2. Kog en kop vand, hæld mandlerne heri og lad dem trække 5 minutter. Smut dem herefter.
 3. Bland mel, sukker, kanel, nellike, potaske og mandler i en skål.
 4. Tilsæt sirup, det bløde smør og vand, og rør ingredienserne sammen.
 5. Når dejen samler sig til en blød og let klistrende klump, deles den i to portioner.
 6. Læg to stykker husholdningsfilm ud på bordet og placér de to portioner dej på hver sit stykke.
 7. Pres dejen ud til ruller i den tykkelse du ønsker, pak filmen rundt om og tril rullerne på bordet, så overfladen bliver jævn.
 8. Læg de to ruller i fryseren minimum 30 minutter, så dejen bliver hård.
 9. Tænd ovnen på 200oC over- og undervarme (IKKE varmluft).
 10. Skær den kolde dej i tynde skiver (ca. 4-5mm) og læg dem på plader med bagepapir.
 11. Bag brunkagerne midt i ovnen i ca. 6-10 minutter. Hold godt øje med kagerne når de er i ovnen, de må IKKE blive for mørke.

Nyd nogle dejlige, lækre og sprøde brunkager❤

Brunkager - sprøde, lækre og klassiske julegodter til den søde tand.

TIPS OG KOMMENTARER

Når dejen er samlet og trillet til ruller, kan den lægge i fryseren i op til 6 måneder. På den måde kan man sagtens lave en portion, og kun skære og bage det antal brunkager man skal bruge. Hurra for mindre madspild og færre overspisninger!

Man opnår en dybere og mere krydret smag ved at bruge muscovadosukker og mørk sirup, hvilket jeg klart anbefaler. Det er dog ikke nødvendigt og brunkagerne smager også dejligt hvis de laves med brun faring og lys sirup.

Èn portion giver ca. 50 brunkager – det endelige antal afhænger dog at diameteren og tykkelsen på kagerne.

Inspiration

Hvis du ønsker mere inspiration til dine jule snacks, kan du læse med her; saltede mandler, juledadelkugler, krydret julegranola. (Du kan trykke på navnet og blive sendt direkte videre til opskriften).

Vegansk risengrød – lækker og cremetVegansk risengrød - gluten- og laktosefri, perfekt året rundt!

Du kan se alle indlæg fra Årets Sunde Julekalender her❤

Populære blogindlæg

6 Comments

 1. […] du mangler inspiration til lidt andre julesnacks er der også brunkager, saltede mandler og juledadelkugler (du kan trykke på navnet, og blive sendt direkte videre til […]

 2. […] inspiration til andre snacks til julen, brunkager og juledadelkugler (tryk på navnet for link til […]

 3. […] Brunkager og saltede mandler er også helt perfekte snacks i denne søde juletid. ?? Tryk på navnet for at se opskriften. […]

 4. […] Virkelig lækre og sprøde brunkager […]

 5. […] Brunkager, dadelkugler og saltede mandler er også helt perfekte snacks i denne søde juletid. ?? Tryk på navnet for at se opskriften. […]

 6. […] Brunkager […]

Efterlad en kommentar

Anja Thy, profil billede

Anja Thy

Jeg er en jysk pige med begge ben plantet i jorden. Jeg er en jordnær person, med masser af livsglæde, positivitet og generelt en livsnyder. Jeg elsker at have mange bolde i luften og nyder alle aspekter af mit arbejde. Jeg brænder for, at hjælpe andre mennesker, med en sundere livsstil. Både fysisk såvel som mentalt.

Bootcamps

Bootcamp

Kvaliteten fra personlig træning og holdånden fra holdsport. Team spirit, masser af grin og sjove øjeblikke. Træningskammerater for livet❤