Hvorfor er en kostplan skadende på længere sigt?

Kostplan? Er det nu virkelig også en god ide? Er det den mest optimale måde at tabe dig på?
require([“mojo/signup-forms/Loader”], function(L) { L.start({“baseUrl”:”mc.us17.list-manage.com”,”uuid”:”2f87354f703b129affabf0c7a”,”lid”:”5995e957b8″}) })

Min klient fortalte mig sådan en dejlig historie i dag fra hendes weekend, som gav anledning til en længere samtale og noget jeg simpelthen bliver nødt til at dele med jer.

Vores forløb uden en kostplan

Lige en kort baggrundshistorie så det hele giver lidt mere mening. Vi startede vores forløb sammen for små 3 måneder siden, hvor hendes mål var at tabe de sidste par kilo. Hun gav fra starten udtryk for, at hun gerne ville have en kostplan. Jeg forklarede hende, at det ikke er noget jeg arbejder med, men at jeg derimod arbejder med en ”on going” kostvejledning fra dag til dag basis og med bestemte principper og guidelines. Jeg ønsker ikke at lave en specifik kostplan til mine klienter, for hvad så bagefter, når de er færdige med den plan? Hvordan skal de så kunne leve en helt almindelig hverdag? Hvordan skal de kunne få kosten til at fungere, hvis de bare har fulgt en specifik plan.

De sidste par måneder, har vi derfor arbejdet ud fra at forbedre hendes egne vaner, arbejdet meget med hendes syn på maden. Hvad der blev anset som værende forbudt og hvilke tankemønster, handlinger og adfærd det skabte. Jeg har lært hende omkring kosten og hvilken betydning de forskellige makronæringsstoffer har. Hun har været god til at være nysgerrig og spørge ind til rigtig mange ting.

Flexible dieting

Vi har valgt, at hun her i opstartsfasen begyndte at tælle kalorier, for at få en bedre forståelse af hvad de forskellige madvarer indeholder. Det er ikke meningen, at mine klienter skal leve med at tælle kalorier, men i nogle situationer kan det være en meget fin retningslinje og hjælpe med at lære om indholdet på forskellige madvarer. Det kan også være med til, at vise, at der nogle gange sagtens kan være plads til en halv pose slik, et ekstra stykke chokolade eller en halv pizza. Eller være med til at vise, hvor meget motion der skal til for at forbrænde eventuelle overskydende kalorier der er spist. For rigtig mange handler det også i en vægttabsfase om rent faktisk at holde øje med, at de får nok mad. Og at hvis de bare spise en enkel usund ting, så kan det hele ikke bare være lige meget, men, at der faktisk oftest er helt fint plads til det.

Flexible dieting går kort sagt ud på, at du spiser indenfor nogle givende rammer af antal kalorier og makro fordeling, men at du kan spise alle slags madvarer, så længe det passer ind. Det er en metode der kan give noget læring omkring kosten, uden at det indeholder strikte madplaner, med forbudte madvarer og ensformige dage.

Når en kostplan giver bagslag

Anyways min klient kom i dag og fortalte om en sjov episode fra weekenden. Hun havde snakket med en af hendes veninder, der fortalte, at hun var så glad og stolt fordi hun lige havde færdiggjort et bootcamp forløb på 10 uger. Hun havde levet efter en meget stram kostplan, der ikke tillod nogle svinggerninger, og trænet nogle gange om ugen. Hun havde tabt ca 20cm, hvilket jo er et rigtig flot resultat. Først blev min klient egentlig lidt misundelig på det gode resultat. Men, da veninden så udbrød, at nu glædede hun sig bare vildt meget til al den mad hun skulle smovse i sig fra på mandag af, så gik der pludselig et lys op for min klient.

Hele min tilgang til ikke at lave en kostplan til hende, men i stedet for arbejde med kosten fra dag til dag, så hun lærte at bruge det i hendes hverdag gav lige pludselig meget mere mening.

For ja, det er da super flot at kunne opnå flotte resultater indenfor en given tidsperiode, men hvad hjælper det hvis det alligevel ikke holder på det lange løb. Hvis du har levet så striks de sidste 10 uger, at det første du tænker på, er at al den mad der har været forbudt de sidste 10 uger, det skal du kaste dig over det første øjeblik du får. Hvad fik du så rent faktisk ud af det forløb? Et endnu mere forskruet forhold til mad. Du fik lige pludselig bygget nogle lyster op du garanteret ikke havde før, fordi der var ting der blev forbudte. Og din mentalitet – alt eller intet, blev lige forstærket. Så snart der er noget du sætter forbudt, så er det, det kroppen har endnu mere lyst til. Og når det først har været forbudt i lang tid, så bliver det sat op på en piedestal og gjort til noget ganske særlig, som du fremover får rigtig svært ved at kontrollere. Du kan læse meget mere om ”magiske madvarer” her.

Livet på diæt

Jeg har efterhånden været hele manegen rundt hvad diæter og kostplaner angår. Jeg har prøvet de fleste kurer gennem min gymnasietid – og oplevet den ene yoyo vægt efter den anden. Henover de sidste 5 år har jeg været igennem kalorie tælling, strikte kostplaner og afprøvet palæo, keto, LCHF – you name it i forbindelse med mit arbejde. Både for at mærke hvordan de forskellige kurer påvirker egen krop – men også for bedre at kunne sætte mig ind i mine klienters situationer.

Jeg har tabt mig ved at tælle kalorier – men aldrig ved at leve efter strikte regler med forbudte fødevarer. Nok nærmere det man kalder flexible dieting. Jeg har også lært af mine fejl, jeg er også blevet klogere med tiden og har udviklet mig meget både som kostvejleder, men også som food coaching gennem de seneste år. Jeg ved hvor fristende det er at gå efter de hurtige resultater, fordi så er det bare meget nemmere at holde motivationen oppe. Men jeg ved også af personlig erfaring og gennem mit arbejde hvor længe det holder.

Kostplan? Længerevarende vægttab

Vaner bliver bygget over flere år

Overvej lige hvor mange år du har brugt på at opbygge dine vaner? Hvordan kan du så forvente at ændre dem fra den ene dag til den anden, og så tror det kan holde ved? Vaner er ikke noget man bare lige kan ændre, det er noget der skal arbejdes med.

En rutsjebanetur i Tivoli

Lad mig lige tage dig med ud på en rutsjebanetur i Tivoli. Vi starter med den gamle rustjebane, du kører ud fra perronen og med det samme begynder den at stige, du skaber succes. Men så snart du når toppen, flyver du ned igen, meget hurtigere end du kom op, nogle gange endda lidt længere ned. Sådan fortsætter turen hele vejen rundt. Op og ned. Det er kun få gange den kører stabilt lige ud. Når turen er færdig ender du præcis det samme sted som du startede. Lad os nu sige, at rutsjebane turen er de sidste 5 år af dit liv og det kan også være de næste 5 år af dit liv, hvis du vælger at tage en tur mere. Det eneste du har fået ud af de sidste 5 år den første tur) er en masse succes’er og failures, den har kørt op og ned med dig, for alligevel bare at ende ved det præcis samme udgangspunkt. Skulle rutsjebanen være helt perfekt som sammenligning, skulle den faktisk slutte et niveau længere nede end du steg på. En ting er at langt de fleste der lever i yoyo vægt over en længere årrække, faktisk ender med at have taget mere på end da de startede. Vægten ender altså endnu længere nede på rutsjebanen, men oppe i kg. Det er dog ikke det eneste – din psyke er også meget mere medtaget end den var da du startede. For nu har du endnu engang bevist over for dig selv at du ikke var god nok, at det ikke kunne lade sig gøre, og nu har du kun mistet troen på dig selv endnu mere.

 

Det gyldne tårn – har sat sig fast

Lad os i stedet for bevæge os over til det gyldne tårn. De fleste mennesker skal lige tage sig mod til, endnu de sætter sig ind i det. Du sidder godt spændt fast, du falder ingen steder (selvom det føles meget usikkert), og sædet begynde at køre op af. Det kører dejligt stille og roligt, du kan endda nå at nyde udsigten (med mindre du er en af dem der bare klamrer dig til selen og lukker øjnene). Der kan godt være nogle små bump på vejen, hvor den lige dykker en anelse, men den vil altid fortsætte mod toppen. Når først du når toppen, kan du virkelig sidde og nyde dit overblik udover det hele, og din skønne rejse der op. Men hov, der sker jo ikke andet? Du begynder ikke at flyve ned mod jorden igen? Det gyldne tårn har sat sig fast og du må i stedet indfinde dig med at blive siddende der. (Okay jeg kunne ikke lige finde en rutsjebane der ikke bare gik ned igen ;), så det gyldne tårn bliver siddende). Hvis du bruger god tid på at komme til toppen, acceptere at der vil være et par små bump på vejen og at det tager tid at komme helt der op. At der er meget der skal arbejdes med og det ikke bare kan gøres på et par uger, så kan dit gyldne tårn også blive siddende. Det kan godt være dette ene vægttab tog længere tid end alle de andre gange hvor du bare lige havde smidt 10kg på 8 uger, men denne gang skulle du til gengæld kun gøre det en eneste gang.

Det handler om det store billede

Så hvis vi kigger tilbage henover en 5årig periode, hvor har din tid så været bedst brugt? På rutsjebaneturen har du brugt de sidste 5år på at tabe dig på meget kort tid, men tage det hele på igen. Du er garanteret ved at blive rigtig god til det, for du har helt sikkert gjort det rigtig mange gange, men du er altid endt tilbage til det samme (nok lavere) punkt. Kigger vi derimod på det gyldne tårn, så tog det dig måske de første 2 år på at komme op til toppen, men til gengæld har du nu siddet der op, nydt udsigten og din rejse dertil de sidste 3år. Hvis jeg nu sagde til dig, at det her kunne være absolut sidste gang du skulle tabe dig, men det ville til gengæld tage et par år. Er det virkelig ikke det hele værd, kontra at leve resten af livet i yoyo vægte og med dårligt selvværd og selvhad.

Stop alle de der rædselsfulde lynkurer hvor du taber dig hurtigt, men også taber hovedet i processen. Den mentale belastning du opbygger i den proces, er meget sværere at arbejde med bagefter. Find tålmodigheden frem, nyd processen, arbejde med dine vaner og det mentale. 

Populære blogindlæg

Indlæg

1 Comments

  1. […] Du kan også læse meget mere om hvorfor kostplaner oftest er mere skadelige end gavnlige på lang sigt, på et tidligere indlæg her. […]

Efterlad en kommentar

Anja Thy, profil billede

Anja Thy

Jeg er en jysk pige med begge ben plantet i jorden. Jeg er en jordnær person, med masser af livsglæde, positivitet og generelt en livsnyder. Jeg elsker at have mange bolde i luften og nyder alle aspekter af mit arbejde. Jeg brænder for, at hjælpe andre mennesker, med en sundere livsstil. Både fysisk såvel som mentalt.

Bootcamps

Bootcamp

Kvaliteten fra personlig træning og holdånden fra holdsport. Team spirit, masser af grin og sjove øjeblikke. Træningskammerater for livet❤