Løgkompot
Løgkompot er det perfekte tilbehør til juleanden, flæskestegen, i sandwichen eller salaten. Derudover er løgkompot en lækker hjemmelavet værtindegave eller som i dette tilfælde en perfekt julekalendergave til den madglade eller ham/hende der har alt. Kompotten har en delikat sur/sød smag og da løgene varmes op, overdøver løgsmagen ikke andre elementer i maden den serveres til.
Løg er en alsidig grøntsag og så er den altid i sæson. Det betyder at kompotten uden problemer kan laves hele året rundt. Løgkompotten kan varieres så man laver den af forskellige typer løg eller en kombination. Hvis man bruger rødløg, som det fremgår af opskriften, får man en fin lyserød løgkompot, som ikke bare smager godt men også pynter på tallerkenen. Desuden har rødløg den helt samme næringsmæssige værdi, samt smag, ifht almindelig løg, de indeholder bare flere antioxidanter.
INGREDIENSER
- 500 g rødløg
- 2 spsk. Brun farin
- 1 dl æblecidereddike
- 3-4 kviste frisk timian
- 15 peberkorn
- 1 spsk. Olie
- Fint salt
ARBEJDSTID
Ca. 45 minutter.
FREMGANGSMÅDE
- Skær løgene i tynde skiver og sauter dem i olien til de er blanke og bløde.
- Skru ned til medium varme og tilsæt eddike, sukker, peberkorn og timian. Lad det simre i 20 minutter under låg – omrøres et par gange.
- Smag til med salt og lad kompotten simre videre uden låg, indtil lagen er kogt ind.
- Skold et patentgals og skyld det med atamon – det forlænger holdbarheden.
- Fjern timiankvistene fra kompotten.
- Den færdige kompot hældes på glas og låget lukkes. Stil først løgkompotten på køl, når den har nået stuetemperatur.
TIPS OG KOMMENTARER
Er man ikke glad for timian kan man sagtens benytte et andet krydderi fx oregano, fennikelfrø, en kanelstang eller hvad man ellers synes er lækkert.
Løgkompotten kan også sagtens laves helt uden timian eller et alternativ hertil.
Inspiration
Hvis du er på udkig efter nogen lidt sødere jule snacks, så kan du her finde opskrifter på; brunkager, saltede mandler, krydret julegranola og juledadelkugler.