(Billede fra sidste uge, hvor bøtten af peanutbutter pludselig var tom i et ømt øjeblik)
Det kan nogle gange være en svær balance det her med at få nok at spise, men heller ikke ende ud i en overspisning. Det gælder om at finde en balance hvor kroppen ikke bliver overmæt (efter endt måltid, husk det tager kroppen lidt tid inden fordøjelsen starter), men hvor den heller ikke begynder at blive sulten.
Sult kan dog føles på forskellige måder – der er den mentale sult, som oftest er vores hjerne der prøver at ”lokke” mad ind, ved at sende sulte signaler. De opstår oftest ved kedsomhed eller specifikke vaner omkring mad, de kan også nemt forekomme når vi sætter for store restriktioner. Der kan være store udfordringer i den mentale sult, da det kan være svært at kende forskel på den og den reelle sult. Et godt trick kan være, at drikke et stort glas vand og vente en 15min tid – er du stadig sulten er vi nok over i en mere reel sult.
Den reelle sult er egentlig heller ikke en optimal situation vi gerne vil ud i, da det er kroppens ”sidste nødråb” om mad. Derfor skal vi gerne ind og finde en balance, hvor vi hele tiden kan holde kroppen tilfredsstillet – så vi ikke ender ud i sult. Her kommer vigtigheden af måltider hver 2.-.3 time. Specielt, fordi, at sult ofte ender med en overspisning.
Mange af jer kender det sikkert – specielt om eftermiddagen. I er på vej hjem fra arbejde og har måske ikke lige fået spist en eftermiddagssnack inden i tog af sted. I bilen når du at blive virkelig sulten, børnene skal også hentes, eller andre gøremål skal lige ordnes, så når du træder ind af døren, skriger din mave efter mad og din hjerne efter tilfredsstillelse. Det her er en af de største grunde til, at du enten ender ud cravings der gør, at du tager nogle forkerte valg – lidt for meget i den usunde retning. Eller at du er så sulten, at den portion der egentlig burde være mættende nok, slet ikke når at mætte dig, inden du med det samme springer over ekstra mad? Vi ender derfor ofte i overspisning eller de forkerte valg, fordi vores sult gør at fornuften slås fra.
DERFOR – husk dine snacks, specielt om eftermiddagen, hvor vi ofte har været i gang i en lang dag og blodsukkeret som ofte er ved at falde. Det kan derfor være en rigtig god idé at have en snack med, du kan spise inden du smutter fra arbejdet.
Jeg lavede selv samme fejl i går aftes. Jeg havde spist en sen og stor frokost omkring kl. 15.30 – så cyklede jeg på arbejde hvor jeg havde to træninger indtil kl. 18.35. Derefter nuppede jeg lige 2 ris kiks – bare som et lille energiskud inden min træning. Den sluttede først kl. 21 og der var jeg egentlig ikke sulten (hvilket jeg godt nok undrede mig over), men i stedet for at nuppe en quest bar (min favorit snack på farten), tænkte jeg at jeg lige så godt kunne smutte hjem og spise min sene aftensmad (og spare den snack). På vej hjem ramte sulten mig ellers og jeg blev mega sulten – som i så sulten at jeg fik det dårligt. Det betød at selv da jeg havde spist min 500kcal portion grød og endda ventet 15-20 min, var jeg stadig vildt sulten og havde det dårligt (igen, vi skal huske at give kroppen tid til fordøjelse). Men det resulterede også bare i, at jeg alligevel spiste min quest bar + 20 mandler, 2 riskiks og noget pålæg. Altså den bar jeg egentlig bare ville gemme – endte jeg alligevel med at spise + ekstra mad, fordi jeg nåede at blive så sulten – endte det i stedet for ud i en overspisning.
Ja jeg er menneskelig – jeg er heller ikke fornuftig 100% af tiden!
Konklusion – husk dine snacks og selvom du måske ikke føler dig sulten – er det ved at være længe siden du sidst har spist – er det nok tid til at nuppe en snack 😉 Jo før jo bedre 😉