Risengrød
Risengrød er en af de helt store juleklassikere. Jeg husker den aller mest fra d. 23. dec hvor min mor lavede en kæmpe portion, så der både var til aftensmad, ris a la mande dagen efter, og en lille portion til nisserne på halmloftet. Ja jeg kommer fra et nedlagt landbrug og vi havde rent faktisk et halmloft, hvor vi satte risengrød op til nisserne??. Det var altid vildt spændende at kravle der op om morgenen d. 24. dec og se om de havde spist grøden (måske musene i virkeligheden bare elskede d. 23. lige så meget som vi gjorde ?). Uanset hvad, er det dejlige minder som disse, der gør at jeg bare elsker julen. Risengrød er jo egentlig ikke noget særligt som sådan, men jeg tror mest af alt bare, at det er den hygge og alle de minder den kalder frem der gør den så speciel❤.
Risengrød er super simpelt at lave, men tager dog noget tid, fordi du hele tiden skal være opmærksom på den ikke koger på. Min mor plejede tit, at koge grøden op og så stille gryden ind under tæpper, så den kunne stå og “koge” færdig henover de næste timer.
Risengrød lavet på plantemælk
Da jeg har en laktoseintolerant mand herhjemme, prøvede vi i sidste uge, at lave risengrøden på plantemælk og det blev faktisk rigtig lækkert. Du får selvfølgelig ikke den helt samme fede smag, som hvis du bruger sødmælk, men det giver alligevel en rigtig lækker og cremet grød.
Risengrød med kanelsukker og smør er den lækre klassiske kombination, men min praktikant Louise har også lavet noget nyt til jer. Hvis i har mod på at prøve noget lidt anderledes, kan det være yderst lækkert at servere en bærkompot til risengrøden. Kompotten kan også være et alternativ til kirsebærsovsen der traditionelt serveres til risalamande.
INGREDIENSER
4 personer
Risengrød
- 2,5 dl grødris
- 3 dl vand
- 1 L soyamælk (eller anden plantemælk)
- 1 tsk. salt
- 1 stk. vaniljestang eller 1 tsk. vaniljesukker (soyamælk giver ikke megen sødme i sig selv).
- 1 spsk. rørsukker
Bærkompot
- 1 pose frosne bær efter eget ønske
- 1,5 dl vand
- 1 økologisk lime, saft + skal
- 2-3 spsk. Rørsukker
- 1 stk. vaniljestang
FREMGANGSMÅDE
Risengrød
- Vand, grødris og salt bringes i kog, i en tykbundet gryde.
- Når vand og ris har kogt et par minutter hældes soyamælken i og der skrues ned til medium varme.
- Hvis du bruger en vaniljestang, skal den flækkes så kornene kan skrabes ud.
- Læg den tomme vaniljestang i gryden og mas kornene ud i lidt sukker, så de fordeles bedre i grøden.
- Rør gerne i grøden hele tiden, så sikre du dig, at den ikke brænder på.
- Lad grøden simre i ca. 35 minutter eller til den har den konsistens du ønsker.
- Smag til med salt og evt ekstra rørsukker hvis du ønsker mere sødme.
- Tag gryden af varmen.
- Bland kanel og sukker i en lille skål.
- Server – gerne med en klat smør.
Bærkompot
- Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mas dem sammen med lidt af sukkeret.
- Kom bær, vand, vaniljekorn og -stang, limesaft og -skal og rørsukker i en gryde.
- Lad det simre under låg ca. 10 minutter.
- Fjern låget og lad kompotten koge ind under omrøring, hvis den er blevet for tynd.
- Smag til med limesaft og rørsukker.
TIPS OG KOMMENTARER
Risengrødsrester kan bruges til risalamande eller klatkager dagen efter. Bærkompotten vil også smage godt dertil.
Hvis du ikke er veganer eller laktoseintolerant, kan soyamælken selvfølgelig skiftes ud med almindelig mælk.
Velbekomme❤
Inspiration
Er du på udkig efter flere juleklassikere og godter, har jeg flere til jer herunder (klik på navnet for link).