Efterfødselstræning

Skal du træne hurtigst muligt efter fødslen? Kan vi alle bare køre derud af efter blot få uger?

Absolutely not!!!

Jeg er bekymret for, at jeg har givet det forkerte indtryk de seneste uger, vdr min træning efter fødslen. Jeg er 110% med på at alle kroppe, alle graviditeter og alle fødsler er forskellige. Jeg er også 110% med på, at det er de færreste der kan gå så hurtigt igang igen med deres træning som jeg har gjort. Jeg ønsker på INGEN måde at skabe dårlig samvittighed eller virke nedladende overfor de mange kvinder der ikke har samme mulighed eller har haft som jeg har. Skal du træne hurtigst muligt efter fødslen? Kan vi alle bare køre derud af efter blot få uger?

Hvad er egentlig muligt?

Jeg ønsker blot at vise, hvad der kan være muligt under en graviditet og under et efterfødselsforløb. Det vigtigste er selvfølgelige hele vejen igennem at lytte til din krop. Jeg kender min krop utrolig godt og jeg ved hvad den kan klare og ikke kan klare. Det kunne jeg allerede tydeligt mærke i min graviditet. Men jeg har ikke været bange for at gøre noget. Jeg har ikke holdt igen med at gøre noget, før min krop selv sagde fra.

Jeg oplever, at rigtig mange bliver skræmte og decideret bange for at bevæge sig og være aktive. Både fordi de hører en masse skrækhistorier. Der florerer en masse myter omkring hvad du må løfte og ikke løfte. Og fordi en graviditet er noget meget dyrebart, som vi som kvinder er skabt til at passe på. Det er helt forståeligt. Men jo mere forsigtige vi bliver, jo mere vi holder igen, jo mindre kan kroppen også klare. Hvis vi ikke tør bruge vores kroppe i det omfang de kan (og der er ikke to kroppe der er ens) så låser vi os selv fast og gør blot os selv endnu mere skrøbelige.

Vigtigt med en stærk, gravid krop

Derfor tror jeg på, at du kan nå sindssygt langt ved at holde dig godt igang gennem hele din graviditet. Selvfølgelig er det vidt forskelligt hvor vores udgangspunkt er. Og jeg er helt med på, at mit udgangspunkt har været bedre end langt de fleste gravide kvinders. Lige netop derfor, vil jeg gerne være en inspiration til at vise, hvad der er muligt. Hvad du kan opnå igennem en graviditet, hvis du allerede starter med at være aktiv og i god form inden du bliver gravid. Er du allerede gravid, så er det stadig ikke for sent. Jeg er selv blevet stærkere under min graviditet og min kondition er blevet bedre. Det kan godt lade sig gøre, hvis det bliver gjort på den rigtige måde.

God form – kæmpe fordel under fødslen

På samme måde gælder det også før fødslen. Alle mine jordmødre op til fødslen, har været sikre på, at jeg ville få en nem og hurtig fødsel, pga min gode form. At den måske lige var en tand for hurtigt sådan rent mentalt, det er en anden ting????. (Du kan læse min fødselsberetning her.) Men en så kort fødsel, så træner jeg gerne endnu mere næste gang. Det er squ godt nok det værd! Igen – alle kroppe er forskellige, så der er også nogen der er i rigtig god form, der kan få en lang fødsel med komplikationer. Men udgangspunktet er helt bestemt langt bedre, hvis du har en stærk krop, der er i god fysisk form. 

Træning efter fødslen

Efter fødslen har min tankegang været præcis den samme som under graviditeten. Forsøg med hvad kroppen kan klare og ret dig efter det. Jeg havde som sagt en nem fødsel, den var hurtig, så min krop blev langt fra lige så udmattet som mange andre (den er i forvejen også trænet til at kunne udholde meget). Samtidig bristede jeg ikke og havde overhovedet ingen komplikationer. 

Stille opstart

Fire dage efter fødslen, forsøgte jeg mig med de første bækken øvelser og lidt opspænd til maven. Jeg havde egentlig slet ikke regnet med det ville være muligt, fordi jeg endnu ikke kender nogen, der har kunne starte så tidligt (vel og mærket meget, meget stille). Men så længe jeg fokuserede på at slappe af i mit underliv, så var der overhovedet ingen udfordringer og det føltes super fint i kroppen. Jeg blødte naturligvis stadig pga såret på livmoderen, men det blev ikke forværret og derfor så jeg ingen grund til at der skulle være noget i vejen for det.

Dagen efter, på dag 5 forsøgte jeg mig med lidt TRX øvelser for overkroppen. Igen, havde jeg fokus på, ikke at spænde op i underlivet, men blot sætte så lidt vinkel på at det fint kunne lade sig gøre. Det blev en blanding af lidt push-ups på knæene med min datter og lidt planke på knæene, samt noget TRX da min kæreste sad med Clara. Igen, ingen forværring i blødning og ingen smerter eller ømhed nogle steder. 

Gåturer

På 2. dagen på sygehuset var vi også ude og gå en tur. Vi var indlagt på Hvidovre, så fra barsels afsnittet og ned i den anden ende, er en forholdsvis god gåtur. Det var i et helt roligt tempo og på tilbagevejen kunne jeg godt mærke det trykkede ned i mit underliv. Efter man har født føles det seriøst som om hele dit underliv er ved at falde ud. Vi tog pauser og gik langsomt. Men ingen smerter og ingen gener efterfølgende. 

På 3. dagen da vi skulle hjem, gik vi hjem fra sygehuset – 900m. Og senere på dagen gik vi også en kortere tur rundt med barnevognen. Lige siden, har vi været ude og gå hver eneste dag. Det har været en perfekt måde for mig at få lidt daglig motion på og Clara er blevet rigtig tryg og glad for at sove i barnevognen.  

Kettlebell og TRX træning

I den første uge hjemme lavede jeg lidt små kettlebell og TRX træninger. Det var bare rigtig rart for mig at kunne bruge kroppen igen. Jeg er jo vant til at leve en utrolig aktiv hverdag, så det med lige pludselig at ligge og sidde og amme konstant, var virkelig svært for mig. Jeg nød hvert et sekund med min datter, men når hun engang imellem lige lå og sov for sig selv, så jeg mit snit til, lige at kunne træne bare lidt. 

Crossfit 10 dage efter fødslen

10 dage efter fødslen, besøgte vi for første gang et crossfit center. Jeg trængte virkelig lige til at føle lidt som mig selv igen og få lov til at løfte nogle vægte. Jeg havde slet ingen forventninger til hvad jeg overhovedet kunne træne og ville bare mærke efter og gøre det der føltes rigtigt. Clara lå så fint og sov i barnevognen, så der var god tid til at træne. Jeg forsøgte med lidt på romaskinen. Det var en underlig følelse, at der ikke længere var en mave i vejen. Men ellers gik det meget fint. Jeg kunne stadig ikke lave et langt træk, da mit opspænd jo slet ikke var stærkt nok endnu, men det tilpassede jeg blot. Jeg fik lavet en rigtig god træning, der både bød på et par pull-ups (jeg kunne simpelthen ikke lade være) nogle air squats, noget vægtløftning (med lavere vægt end normalt) og lidt andet. En helt fantastisk oplevelse – at jeg rent faktisk godt kunne træne. Jeg husker bare hvor helt vildt imponeret jeg var over min egen krop. 

Efter 12 dage, stoppede min blødning. Jeg havde hver dag lavet bækkenøvelser hjemme på stuegulvet og ellers begyndte jeg stille og roligt, og træne crossfit igen. Jeg tog hensyn til min core og mit opspænd og selvfølgelig også hele tiden mit underliv. Kunne jeg mærke at der kom for meget pres på, så ændrede jeg øvelsen eller tog mindre vægt på. Det var så nemt lige at tilpasse. 

Første løbetur

Efter blot fem uger prøvede jeg forsigtigt med en stille løbetur. Jeg løb noget af turen og gik noget af turen. Igen tilpassede jeg det, men det kunne fint lade sig gøre.

Crossfit konkurrence

Næste weekend stiller jeg faktisk op i min første crossfit konkurrence herefter min graviditet og fødsel. Det er stort set tre måneder efter min fødsel. Jeg er selvfølgelig ikke tilbage i min bedste form endnu, men jeg er sindssygt spændt på hvordan det kommer til at gå og hvad kroppen rent faktisk kan. 

VI ER ALLE FORSKELLIGE!

Som sagt, så er vi alle sammen forskellige og jeg ønsker bestemt hverken at shame nogen eller give nogen dårlig samvittighed over ikk at være så hurtigt igang. Jeg vil blot så gerne vise, hvad der rent faktisk er muligt. Der er naturligvis rigtig mange aspekter der spiller ind. Hvordan er dit fysiske udgangspunkt før og under din graviditet. Hvordan er din fødsel forløbet? Hvordan er dit barn – så hvordan er dit energi niveau? Har du oplevet komplikationer osv. Hvis du ikke kender din krop rigtig godt og har en viden indenfor emnet (jeg er uddannet indenfor træning under og efter graviditet), vil jeg bestemt heller ikke anbefale dig at gå så hurtigt igang. Hvis du ønsker det, så vil jeg klart anbefale dig at søge noget hjælp og vejledning, så du får den absolut bedste start.

Lige på det punkt, glæder jeg mig så meget til at komme tilbage fra barsel og starte op med en masse kvinder på efterfødselsforløb. Samt også starte graviditetsforløb, så vi kan få en masse stærke kvinder gjort klar til deres fødsel. 

Inspiration

Hvis du gerne vil læse mere om træning under graviditet – er der lidt forskellige indlæg herunder.

Træning i 1. trimester af graviditet

Træning under graviditet – er det nu også sikkert?

2. trimester af graviditeten

Crossfit konkurrence under graviditet

Gravid under Crossfit Open 19

Gravid – 3. trimester

Populære blogindlæg

Efterlad en kommentar

Anja Thy, profil billede

Anja Thy

Jeg er en jysk pige med begge ben plantet i jorden. Jeg er en jordnær person, med masser af livsglæde, positivitet og generelt en livsnyder. Jeg elsker at have mange bolde i luften og nyder alle aspekter af mit arbejde. Jeg brænder for, at hjælpe andre mennesker, med en sundere livsstil. Både fysisk såvel som mentalt.

Bootcamps

Bootcamp

Kvaliteten fra personlig træning og holdånden fra holdsport. Team spirit, masser af grin og sjove øjeblikke. Træningskammerater for livet❤