Vi har nu været ude og rejse to gange med Clara og det er gået rigtig godt. Første gang, var da hun var lige knap to måneder. Der var vi 12 dage i Spanien. Denne gang var hun fire måneder og det har været en uge i Marokko, Agadir.
Kan det lade sig gøre?
Vi er vant til at rejse rigtig meget. Så det med at pakke, huske alt, have styr på pas, lufthavnen, indtjekning, boarding, security, et nyt land, udfylde dokumenter og hvad der ellers kan fylde meget ved mange, det ligger nok nærmest bare på rygraden ved os, og er ikke noget vi tænker meget over. Jeg er overbevist om, at det også er med til at gøre, at vi kan tage det så roligt nu hvor der også er kommet en baby ind i billedet. Derudover skal det også siges, at Clara er en rimelig nem baby og tager generelt nye ting og oplevelser rimelig stille og roligt. Jovist, hun bliver da også overstimuleret, græder og kan ikke finde ro nogle gange, men så tager vi blot det med.
Hvis du normalt elsker at rejse, så synes jeg bestemt ikke, at der er noget der skal afholde dig, bare fordi du har fået en baby.
Ikke for babyens skyld
En rejse med en baby på under to år, er efter min mening på ingen måde for baby’ens skyld. De forstår det alligevel ikke, og kan lige så vel blive underholdt derhjemme. Derfor er det udelukkende for vores skyld og det ser jeg absolut intet forkert i. Baby kan lige så vel være med på en ferie, fremfor at være herhjemme. Lige siden vi er blevet forældre, har vi gået meget op i, at hun skal følge med i vores hverdag. Jeg er ikke interesseret i, at vores liv skal gå i stå bare fordi vi har fået et barn. Tværtimod – livet skal nu bestå af så meget mere. Selvfølgelig er det på hendes præmisser.
“Hvad er det værste der kan ske?”
Jeg får en del henvendelser, fra mødre der er nervøse for at rejse med deres baby. Jeg spørger altid – ”hvad er det værste der kan ske?”. Jeg tror, at vi skal passe på med ikke at se begrænsninger før vi ved om der reelt set er nogen. Samtidig kan jeg også godt forstå nervøsiteten, specielt hvis rejser ikke lige er hverdagskost, eller noget du har gjort mange gange før. Forsøg at hvil i dig selv og tro på, at uanset hvilke udfordringer i rammer, så findes der altid en løsning.
Pakkeliste til baby
Du frygter det sikkert allerede – hvordan skal jeg overhovedet huske alt til baby. Åh ja de kræver også mange ting og puha, hvor ville det være frygteligt at stå og mangle noget. Eller igen – hvad er det værste der kan ske? Mon ikke der også er baby’er i det land i skal til, så du har mulighed for at købe hvad der er glemt? Jeg har lavet en pakkeliste, som jeg har brugt de sidste to gange og den har fungeret rigtig fint. Vi har ikke manglet noget endnu i hvert fald.
Begge gange, havde vi lidt sæbe med, så vi kunne skylle stofbleer, savle smække og lidt body’er op. Dem bruger man jo hurtigt en del af, og jeg ville ikke bruge alt for meget plads på det. Denne liste er med udgangspunkt i, at det er et varmt land du rejser til. Du kan selvfølgelig skifte svømmebleer og t-shirts ud med varmt tøj, hvis det er et koldt land i rejser til.
- Pas (baby skal have deres eget pas helt fra de bliver født. Det første gælder dog kun i to år).
- Bleer (du har måske allerede et mærke der bare er yndlings. Sådan er det i hvert fald hjemme ved os, derfor satser jeg ikke på, bare at købe nogle bleer i udlandet. Vi har altid vores egne med.
- Svømme bleer (det afhænger selvfølgelig af de muligheder der er. Men er der en opvarmet pool, kan det jo være en oplagt mulighed for lidt babysvømning).
- Vådservietter.
- Stofbleer (jeg plejer at tage en 10 stk med (3 i pusletasken) og resten i kufferten og så skyller vi som sagt bare op).
- Body t-shirt x5
- Body x5
- Shorts x2
- Bukser x3 (specielt til de kølige morgener/aftener).
- Strømper
- Badedragt/badebuks (eller hvad i bruger til baby hvis i skal svømme).
- Babyalarm
- Sutter (husk altid nogle back-up).
- Suttesnor
- Solhat (uundværlig, selvom baby ikke skal opholde sig i solen, har den været guld værd hvis vi lige har gået rundt med hende, eller selv i skyggen har det skærmet lidt for solens skarpe lys).
- Nest (afhænger selvfølgelig af hvordan i er vant til at sove med baby. Ved os sover hun imellem os, og derfor er nest’en super vigtig. Så er der også noget genkendeligt når baby skal sove omringet af så meget andet nyt).
- Dyne + pude
- Tæppe (både til barnevognen (dynen bliver for varm de fleste steder), men også til at have med ombord på flyet).
- Bæresele (specielt til at bruge i lufthavnen når i har afleveret barnevognen (med mindre baby er gammel nok til en der kan klappes sammen til håndbagage)).
- D-vitamin
- Solcreme (vi har endnu ikke brugt det, fordi hun hele tiden har været i skygge, men jeg synes det er rart nok at have med).
- Badesæbe
- Mad (hvis baby er gammel nok til at få mad, vil jeg det første år medbringe mad hjemmefra. Så ved i, at det er noget de kan lide og at det har den rette kvalitet).
- Pusletaske
Bagage
Air shell
Når du rejser med en baby på under to år, må du have en indtjekket barnevogn eller lignende med. Dobbelttjek med det flyselskab i skal flyve med. Men jeg har endnu ikke stødt på nogen hvor dette ikke er muligt. Du kan leje en airshell i lufthavnen (du henter den i lufthavnen og afleverer den igen når i kommer hjem). Det er en stor taske, der er ekstra foret og derfor beskytter jeres barne/klapvogn.
Vi fandt en brugt på marketplace, til 300kr, så er den meget hurtigt tjent hjem. Overvej at købe jeres egen hvis i planlægger at rejse en del med små børn. Vi har haft vores almindelige barnevogn med på begge rejser. Hun har maks været 4 måneder og derfor sover hun stadig en del. Det har fungeret så fint med at pakke den sammen og aflevere den og så har vi proppet den med ekstra ting til hende. Der er ikke nogen vægt restriktioner på den, så vi har både pakket alle hendes bleer, dyne og pude og hendes nest ned i den. Dvs det er ting der ikke vejer meget, men som bare fylder en del.
Vi tager altid offentlig transport til lufthavnen. Så derfor har vi bare pakket barnevognen sammen i lufthavnen, så vi har transporteret hende dertil i den. Derefter har jeg båret hende i bæreselen. Havde vi haft en bil, havde jeg nok blot pakket den hjemmefra. Lejer du en, skal du alligevel også pakke den i lufthavnen. Derefter går i blot hen og afleverer den ved special bagage båndet (man kan altså ikke selv tjekke den ind).
Klapvogn/barnevogn
Til december, skal vi på en forlænget weekend og der gider jeg virkelig ikke til, at tjekke en hel barnevogn ind, når vi ellers kun skal have håndbagage med. Derfor er jeg lige nu på udkig efter en klapvogn, der kan justeres og ligges ned (så hun stadig kan sove i den), men samtidig også kan foldes sammen og være i håndbagagen. Når jeg finder en, skal jeg nok opdatere indlægget her.
Indtjekket bagage
Indtjekket bagage til baby varierer fra de enkelte luftselskaber, så det vil jeg anbefale at tjekke ved dem du skal rejse med. Vi har selv delt en stor kuffert og så har alt hendes tøj faktisk bare været i min håndbagage kuffert. De gange vi har fløjet (norwegian) har vi måtte have 5 kg med til hende, enten en separat kuffert, eller 5kg ekstra i vores kuffert. Jeg synes ikke det giver mening at pakke en 5 kg kuffert (kufferten i sig selv vejer jo også) så vi har bare haft lidt ekstra med. Babyting vejer jo ikke særlig meget – de fylder bare.
Lufthavnen
Jeg har så vidt muligt forsøgt at amme af hjemmefra, så vi kan gå rundt i lufthavnen og få styr på det sidste. Evt få lidt at spise, veksle penge osv. Når hun sidder i bæreselen plejer jeg at ligge en stofble over hovedet, så hun kan finde ro og få sig en lille lur. Dermed bliver den store og larmende lufthavn ikke alt for overvældende for hende.
Amning
Vores første to rejser, har været på henholdsvis 3,5 time og 4,5 time. Vi har med vilje ikke ville starte ud med lange flyvninger, da vi synes det ville være rart, lige at se hvordan hun ville reagere på det. Jeg har som sagt forsøgt at amme hende af derhjemme, så jeg kunne afvente at amme, indtil vi skulle lette. Det hjælper på deres trykken for øret, at de sutter og det synes jeg er sikrest ved amning (en sut kan også fungere). Amning er dog trygt og sikkert og det har fungeret super godt hver gang.
Du skal dog lige afvente så længe som muligt. Jeg begyndte at amme den ene gang da flyet begyndte at trille ud, men så holdte vi i kø for at flyve og hun nåede faktisk at spise færdig inden vi overhovedet var i luften. Det var første flyvning så jeg var lidt ved at panikke over, at hun nu bare ville skrige helt vildt og få ondt i ørerne. Sutten ville hun ikke rigtig tage, men 7-9-13, så reagerede hun slet ikke på det. Jeg tænker dog, better safe than sorry, så forsøg at time det. Men lykkedes det ikke, så find sutten frem og lad vær med at stresse over det.
Babysele
I får en lille babysele der skal spændes fast i jeres sele. Den kan indstilles så du sagtens kan sidde og amme, eller give flaske, mens hun har den på.
Flyturen
Vores flyturer, er generelt gået rigtig fint. Under vores første rejse til Spanien, sov hun begge veje siddende på vores skød. Easy peasy – heldigvis. Specielt når de er så små, sover de jo heldigvis meget og de skal ikke underholdes. På vores 2. rejse hjem fra Marokko, var hun overtræt og fik et mindre anfald med helt ulykkelig gråd. Jeg måtte sidde med hende, vugge hende og synge for hende indtil hun til sidst overgav sig og faldt i søvn. Åh yes- man når lige at tænke, så nu er jeg en af de der forældre hele flyet hader, fordi min baby græder. Men hey – det hjælper ikke noget at stresse over det. Baby er mest rolig hvis du også er det.
Skifte ble på flyet
Der er en pusleplads henover toilettet på flyet. Der er dog ingen steder at sætte pusletasken (jeg havde i hvert fald ikke lyst til at sætte den på gulvet) og generelt er der bare ingen plads på et fly toilet. Så det kan lade sig gøre, meen jeg forsøger altid at skifte ble inden. Det kan jo ikke altid planlægges og da vi skulle til at lette hjem fra Marokko, valgte hun da også lige at fejre det med en lorteble. Jeg magtede simpelthen ikke lort op ad ryggen, så jeg var fast besluttet på, at vi simpelthen blev nødt til at skifte den ble, på skødet inden vi skulle lette. Søren fandt hurtigt en ny ble og to vådservietter frem og så skiftede vi ellers ble på skødet, i et flysæde. Det kræver teamwork og der skal arbejdes hurtigt inden hele flyet kan lugte lort. Men yes, det kan også lade sig gøre.
Varmt vejr
Da vi var i Spanien var der op til 30 grader og det synes jeg faktisk hun klarede rigtig fint. Fordelen ved at være på ferie i varme lande, er jo, at der er air condition på hotellet, så søvnen om natten blev faktisk ikke påvirket af varmen. Vi sørgede dog for, ikke at skrue den for langt ned og at hun stadig sov med hendes dyne på, så hun ikke fik træk af den. I løbet af dagen, lå hun mest i hendes barnevogn med en lille undertrøje body på, eller kun i ble. Lidt som vi ville have gjort hvis det havde været en varm dag i dk. Derudover sørgede jeg for, at amme lidt oftere så hun hele tiden fik tilbudt noget væske. Her i Marokko, var der maks 25 grader og det gik også super fint.
Restaurant
I Spanien da hun var to måneder, gik det så nemt med at tage ud og spise. Hun lå seriøst bare og sov i barnevognen alle steder vi gik hen. De få gange hun vågnede mens vi var på en restaurant, tog vi hende bare op, jeg ammede hende og så sad hun bare ved en af os og kiggede med. Det var faktisk også i Spanien, at hun blev en haj til at sove i barnevognen. Fordi vi gik så meget rundt i byen, vænnede hun sig til at sove i den og endda også at sove, når den stod stille. Skulle hun være blevet utilfreds, ville jeg nok bare være gået stille og roligt rundt med hende indtil hun faldt til ro og så have siddet med hende. Restaurant er i hvert fald slet ikke noget jeg ville bekymre mig om.
I Marokko, havde vi all inclusive. Enten lå hun igen bare og sov i barnevognen, eller også sad hun ved en af os og fulgte med. Det var en kæmpe restaurant så der skete rigtig meget. Nogle gange lod vi hende derfor ligge og pludre med sig selv i barnevognen (så længe hun gad i hvert fald) for at det ikke blev alt for overstimulerende. Vi rejste også lige midt i det 4. tigerspring og det kunne godt mærkes nogle gange. Der skulle ikke lige så meget til, at overstimulere hende.
Oplevelser
Oplevelser med en baby, er lidt en vurderingssag synes jeg. Gå turer rundt med barnevogn synes jeg fungerer super fint, og der følger hun jo bare med. Men det handler om dit barn og hvilken baby du har. Clara er vant til at følge med rundt i barnevognen og er vant til at køre i offentlig transport, så for hende gør det ikke særlig meget. Alle lyde, dufte og omgivelser er dog nye, så vi sørger for stadig at holde det til et minimum og ikke tage på udflugt to dage i streg. Da vi ankom med taxa til Marokko, brækkede hun sig udover mig. Hun var altså blevet køresyg. Så de få gange vi kørte i taxa, bad vi dem udtrykkeligt om ikke at køre for vildt. Du kan fint bestille et babysæde til bilen, når du bestiller en taxa.
I Marokko var vi afsted med Sørens familie, så der var nogle dage, hvor jeg bare synes de skulle tage afsted på tur. Jeg synes ikke Clara skulle afholde dem fra at komme ud og opleve lidt mere og så blev vi bare tilbage på hotellet og fik slappet lidt af uden så mange mennesker hele tiden.
Amning
Amning afhænger 100% af, hvilket land du er i. Jeg gik ind og søgte på amning i Marokko, da det jo er et muslimsk land og jeg var i tvivl om, hvordan deres forhold er til amning offentligt. Det er ikke ulovligt at amme offentligt, men de forventer at du dækker dig til. Det er, af respekt for deres religion. I Spanien ammede jeg blot på restauranter, stranden osv ligesom jeg ville gøre i dk. Jeg gik endda og ammede langs stranden den ene dag, fordi hun bare var blevet sulten og der ingen bænke eller andet var i nærheden.
At rejse med en baby
At rejse med en baby, synes jeg sagtens man kan gøre. Det bliver selvfølgelig en anden måde at rejse på, da det er på babys præmisser. Så lad vær med at sætte for mange forventninger og forsøg i stedet at tage tingene som de kommer. Folk er så super søde og venlige til at hjælpe alle steder. Mærk efter hvad din baby kan, det er dig der kender han/hende bedst. Der er ingen grund til at holde dig tilbage blot fordi du har en baby, men alt med måde selvfølgelig. Jo mindre de er – jo nemmere er det faktisk at rejse med dem, for så ligger de alligevel bare og sover det meste af tiden. Held og lykke med det og skriv endelig hvis der er noget du er i tvivl om eller nervøs for.
Interessant indlæg. At rejse med et barn kræver absolut god forberedelse. Vi tog altid vores datter et uldtæppe med på rejsen, som hun kunne dække sig med, når det blev koldt.