Litauen – din rejseguide til Kaunas og Vilnius

Litauen – a hidden treasure 

Litauen – en del af Østeuropa. Dette er vores første rejse til det nord/østlige Europa (de baltiske lande). Rejsen blev egentlig ret tilfældig, da Søren fandt flybilletter tur/retur til Kaunas for 279kr. Vi havde faktisk også kigget på Nice, Frankrig til en forlænget weekend her i juni/juli. Men det er bare så populært og noget “alle gør. Vi tænkte derfor, at Litauen ville være lidt mere interessant og anderledes. Og det levede det i den grad op til.

Kaunas og Vilnius

Jeg har lavet to separate indlæg omkring Kaunas og Vilnius, to smukke og interessante byer der klart er et besøg værd. Vi boede udelukkende i Kaunas, fordi det var de billigste fly billetter, men nu hvor jeg har besøgt begge byer, er jeg faktisk meget glad for det. På en eller anden måde, er der bare noget mere charme over Kaunas.

Litauen

Jeg vil lige lave en lille introduktion til Litauen, da jeg altid synes det er meget rart, at have lidt baggrundsviden på plads, inden man rejser til et nyt land. Jeg blev ihvertfald meget klogere, ifht mine forventninger og tanker omkring Litauen. Vi havde faktisk begge, tænkt at det ville være lidt som at rejse tilbage i tiden. Når jeg tænker Østeuropa, tænker jeg nok stadig bare på lande der er bagud og ikke lige så udviklede som den vestlige del. Jeg tog fuldstændig fejl. Der er rigtig meget historie i Litauen og der er også mange smukke bydele, arkitektur og bygninger. Men derudover så minder levestandarden rigtig meget om Danmark. Der er gamle nedslidte bygninger (men det finder du jo også i DK), men der er også rigtig mange nymodens bygninger og en smuk arkitektur. Både fra fortiden og fra nutiden.

Litauens – facts

Litauen er en del af de baltiske lande; Litauen, Letland og Estland. Landet har en befolkning på 2,8 millioner (ca halvt så mange som i Danmark), men størrelsesmæssigt minder de to lande meget om hinanden. Hovedstaden i Litauen er Vilnius.

Lidt historie omkring Litauen

I 1300-tallet var Litauen det største land i Europa. Hviderusland, Ukraine, samt dele af Polen og Rusland, hørte under Litauens herredømme. I 1569 formede Polen og Litauen en ny stat, den polsk-litauiske realunion. Den varede i over to hundrede år, indtil Rusland senere overtog det meste af litauiske territorium.

Efter 1. verdenskrig blev Litauens uafhængighedserklæring underskrevet og landet blev en ny stat. Fra 1940 blev Litauen besat af Sovjetunionen og derefter af Nazityskland. Da 2. verdenskrig nærmede sig sin afslutning i 1944, trak tyskerne sig tilbage og Sovjetunionen besatte Litauen. Det er tydeligt at mærke, hvor præget Litauen har været af 2. verdenskrig og nazisterne. Der er muséer overalt med fokus på krigen og specielt jøde henrettelserne. D. 11. marts 1990 blev Litauen den første sovjetrepublik, som erklærede sin uafhængighed.

Nutidens Litauen

Inden den globale finansielle krise i 2007-10, havde Litauen en af de hurtigst voksende økonomier i EU. I 2009 var Vilnius europæisk kulturhovedstad og store dele af den gamle bydel er en del af UNESCO. Efter Litauen blev en del af EU, flyttede mange til udlandet for at søge arbejde. Det er blandt en af grundene til den lavere befolkningsandel, fx sammenlignet med Danmark.

Litauen – Kaunas

Kaunas er en helt igennem fantastisk by, med rigtig meget at tilbyde. Du kan læse om vores byvandring på 11km, gennem den gamle bydel, på muséer og meget mere. Samt turer rundt om Kaunas i mit indlæg:

Kaunas – din rejseguide

Litauen – Vilnius

Vilnius er også en rigtig interresant og dejlig by. Vi lavede en heldags tur til Vilnius, hvor vi gik rundt i det meste af byen. Her finder du også masser af arkitektur, muséer og smuk natur. Du kan læse om hele vores tur herunder via linket og finde masser af gode råd til seightseeing og oplevelser i Vilnius.

Vilnius – din rejseguide

Cathedral of Basilica

Bil leje 

Vi fløj som sagt til Kaunas, det var bare der de billige fly billetter var, det kunne såmænd lige så godt have været Vilnius. Vi havde lejet en bil hjemmefra gennem Holiday cars, så den stod klar i lufthavnen da vi ankom. Der var en dejlig frihed i at have en bil, vi bare kunne køre direkte til vores lejlighed med. Derudover gav det os også rigtig mange muligheder. Vi kunne køre til Vilnius en dag og kunne komme ud og se mere rundt om Kaunas. Et lille tip til billeje. Du kan sagtens bare leje den mindste de har, 95% af tiden vil du alligevel blive opgraderet.

Air bnb lejlighed i Kaunas

Vi havde lejet en rigtig fin lejlighed gennem airbnb, midt i den gamle bydel i Kaunas. En perfekt lokation, for herfra kan du gå rundt til det meste. Og så er det tæt på hyggelige shopping gader, restauranter og byens mange kirker. På storbysferie, lejer vi faktisk oftest en lejlighed. Det er typisk billigere end et hotel, og så er der bare mere charme og autencitet over det. Vi føler, at vi bliver lidt mere en del af byen og kulturen ved at bo som indbyggerne. Herudover synes vi også det er rart, at vi bare selv kan lave morgenmad og endda aftensmad hvis vi en dag bare trænger til at spise hjemme i lejligheden.

Litauen – et fantastisk land

Jeg synes helt bestemt, at Litauen har brug for meget mere kredit end det får. Det har været et super spændende og charmerende land at besøge. Befolkningen minder nok på mange måder om os danskere. Nu skal jeg selvfølgelig ikke generalisere nogen, men vi er lidt kendt for, ikke altid at være de mest imødekomne og udadvendte. Vi har det typisk godt i vores egen lille verden. Når du spørger om noget, er de søde til at svare og hjælpe. Men der er faktisk ikke mange, der taler særlig godt engelsk. Heller ikke engang på restauranter og ved seværdigheder. Google og google translate, kommer ind rigtig handy, fordi der er heller ikke mange ting, der står på engelsk. Du bliver nødt til selv at søge dig lidt frem. Men sproget, synes jeg jo egentlig bare er en del af charmen. Det gør, at man ikke føler det hele er så turistpræget Jeg tror lidt, at Litauen er et land der skal besøges inden turismen også eksploderer her. 

Ferie inspiration

Skriv endelig hvis du har nogle spørgsmål til noget. Og har du brug for mere inspiration til ferier og rejser, så er der indlæg på vej omkring Cuba, Californien generelt og Los Angeles og San Francisco, Paris og Madeira. Ellers kan du også læse mere om;

Bali – din rejseguide

Milano – din rejseguide

Personlig træner og livsstilscoach

Jeg elsker at rejse. Sidst var vi i Milano, du kan læse meget mere om vores tur og få en masse rejsetips ved at trykke på billedet.

Gran Canaria – din rejseguide

Og helst efterfulgt af en dejlig trutmund,

Populære blogindlæg

Indlæg

1 Comments

  1. […] har idag besøgt den smukke by Vilnius, Litauens hovedstad (læs mit indlæg omkring Litauen generelt, hvis du ønsker lidt baggrundsviden). Vi kørte fra Kaunas imorges – en tur der ca […]

Efterlad en kommentar

Anja Thy, profil billede

Anja Thy

Jeg er en jysk pige med begge ben plantet i jorden. Jeg er en jordnær person, med masser af livsglæde, positivitet og generelt en livsnyder. Jeg elsker at have mange bolde i luften og nyder alle aspekter af mit arbejde. Jeg brænder for, at hjælpe andre mennesker, med en sundere livsstil. Både fysisk såvel som mentalt.