Kaunas – din rejseguide

Kaunas en by fyldt med charme, historie og smuk arkitektur

Kaunas er en helt fantastisk og charmerende by, der slet ikke er nok fokus på. Det er lidt som en; Hidden treasure, der bare venter på at byde dig velkommen. Om det bare er fordi vi har boet i Kaunas og måske fået den endnu mere ind under huden, det ved jeg ikke. Men jeg foretrækker nu alligevel Kaunas over Vilnius. På en eller anden måde, føler jeg der er lidt mere charme og historie over byen. Og så virker det til, at der er lidt mere at se rundt om byen også. Jeg vil starte med, at tage jer igennem en byvandring i Kaunas. Herefter kommer jeg ind på nogle muligheder og ting at se rundt omkring Kaunas – her er det fornuftigt med en bil. Du vil også kunne finde nogle restaurants anbefalinger og et helt igennem fedt træningscenter. Og til sidst, linker jeg også, til et seperat indlæg omkring Vilnius og Litauen generelt.

Kaunas walking tour

Vi havde ganske vidst lejet en bil, meen inde midt i en storby, synes vi nu det er meget rart at gå rundt. Det giver en lidt bedre fornemmelse af bylivet og så er det jo altid et helvede at finde parkering osv i storbyerne. Du kan sagtens gå hele byen rundt på én dag og se mere eller mindre alt hvad der er at se. Vi gik lige knap 11km på ca 4 timer (det er slentre tempo), med god tid til muséer og seværdigheder.

Rækkefølgen på seværdighederne afhænger lidt af, hvor i byen du starter din gåtur og hvornår på dagen du starter. Vi havde fx ikke lige gennemskuet at det ene af museerne først åbnede kl. 11.00 og vi måtte derfor vende tilbage senere (heldigt byen ikke er større end den er). Det kan være en god idé, lige at tjekke op på åbningstider osv inden du planlægger din rute. Vi havde fået et kort over Kaunas hjemmefra vores lejlighed af, men ellers er der en del hoteller og turistkontorer du kan besøge og få et kort. Det giver et meget bedre overblik end google maps, da de lister alle seværdighederne for dig.

Old town of Kaunas

Vi startede med at gå igennem den gamle bydel (eftersom det var der vi boede). Du vandrer ned gennem de brostensbelagte gader og kan nyde de flotte og gamle bygninger. Ikke langt inde i bydelen finder du den store St Peter & St Paul kirke. Det er den største gotiske kirke i Litauen. Udover den finder du rigtig mange andre mindre kirker fordelt udover hele byen (specielt her i den gamle del). 

Vilniaus Gatvé (Vilnius street)

Denne gade, er essensen af den gamle bydel i Kaunas. Her finder du masser af restauranter, pubs og hyggelige butikker. Den fører dig videre ned til Laisves aléja (freedom avenue) der er en del af den nye bydel. Det er en af de længste gågader i Europa på intet mindre end 1,7 km. Her vil du opleve meget mere af den nyere arkitektur og det er også her du finder to af Kaunas mest populære muséer; The Vystautas the Great War Museum, og Devils Museum, begge kommer jeg ind på om lidt.

Cable cars

Lidt oppe mod nord fra freedom avenue, ligger der en lille cable car station. Den kan du tage op på toppen af de stejle gader, og møde en smuk udsigt udover Kaunas. Af en eller anden grund var de lukket (der stod ellers et skilt med åben fra 9-19). Men herovre er der meget få ting der står på engelsk og det litauske sprog forstår man absolut intet af. Jeg tror dog det er en oplevelse værd. Så måske du skal tjekke det ud.

The Vytautas the Great War Museum

Søren interesserer sig rigtig meget for historie og specielt krigshistorie. Derfor var dette museum helt oplagt. Det koster kun 3€ at komme ind og er du bare lidt histore interesseret er det rigtig godt givet ud.

Devils Museum

Det eneste djævle museum i verden, så det er næsten et must see, bare fordi. Et fint lille museum, med skulpturer, figurer og masker af djævle op gennem tiderne.

The Kaunas Sobor, St. Michael the Archangel Church

Én af de absolut smukkeste kirker. Kaunas, og Vilnius for den sags skyld, har imponerende mange kirker, men denne stod ud. Vi var ikke inde og se kirken, det var så varmt at jeg ikke havde ekstra tøj med til ben og skuldre. Udefra var den dog vildt smuk og imponerende. 

Vytauto Parkas

Denne gang fandt vi ved lidt af et “uheld”. Vi ville være gået op til the Oak Grove, som skulle være et kæmpe naturområde, med sportsanlæg og imponerende træer. I stedet mødte vi denne park. Egentlig meget hyggelig, med et interessant lille tivoli. Interessant fordi vi ikke helt kunne finde ud af om det bare var lukket lige nu (det var trodssalt høj sæson), eller om det slet ikke var i brug. Havde det været halvmørkt, kunne det næsten have mindet om et forladt tivoli der stod og knagede i vinden. Vi troede egentlig bare det var den del af parken, indtil vi fandt ud af, at vi skulle meget længere nordpå. Vi besluttede i stedet at vente med at tage derop (og endte faktisk aldrig med at gøre det).

Sugihara House – Det Japanske hus 

Under 2. verdenskrig boede her en japansk diplomat, der en dag blev opsøgt af en kæmpe gruppe jøder, der var flygtet fra de tyske nazister. Selvom det var i strid med regeringen, udstedte han visa’er til ialt 6000 jøder så de kunne flygte videre gennem Sibirien og til Japan. Senere hen til USA. Han er blevet kendt for at være en af få, der var med til at redde rigtig mange jøder. Et autentisk og bemærkelsesværdigt besøg. 

Restaurant anbefalinger

Efter 4 timer og 11km var en frokost meget tiltrængt. Vi havde prøvet at undersøge, hvad der ville være autentisk mad og om de havde nogle nationalretter. Vi kan godt lide at spise lokalt så vidt muligt når vi er på ferie. På mange måder, mindede det vi kunne finde, om gammel dansk mad. Med kartofler, byg, kål og kød. Det var ikke helt det vi alligevel havde lyst til.

Casa della pasta / Edizione California

Italiensk mad går man bare aldrig galt i byen med. Så selvom vi befandt os i Litauen, besøgte vi denne lækre, italienske restaurant. Det gjorde vi hele to gange – den var altså bare ganske god. Den kan i hvert fald sagtens anbefales og ligger ned på hovedgaden (Vilnius Street) i den gamle bydel.

Seight seeing udenfor Kaunas by

Som før nævnt, er der også masser at give sig til udenfor Kaunas by. Om aftenen ved starten 1. verdenskrig var Kaunas omringet af ni forte. De har alle været brugt til fængsler, fæstninger og en vigtig del af landets indblanding i verdenskrigene. Det 7. og 9. fort er idag åben for besøgende.

The 9th forth

Efter vores frokost, og lange gåtur gennem Kaunas, hentede vi vores bil og kørte op til the 9th forth. Det ligger ca 15km nord/vest for Kaunas, så her er en bil at foretrække. Fortet blev opført i 1913. Fra 1924-1940 blev fortet brugt som fængsel for nogle af de berygtede fangere. Da 2. verdenskrig udbrød blev det også et kæmpe fangehul for jøder og andre der gjorde modstand mod Hitler. Ca 50.000 mennesker blev dræbt her under 2. verdenskrig (størstedelen jøder). Hvis du har tid og mulighed for det, er der absolut et besøg værd. Selv mig der ikke er meget til muséer, kunne også finde store dele af det interessant. Jeg går rigtig hurtig død i billeder, tekst og de der glas tingester med ting i. Men her var der også autentiske celler, rum fra ghettoen hvor jøderne boede og meget mere. 

The 7th fort

Lidt nord/øst for Kaunas ligger det 7th fort. I sammenligning med the 9th fort er det noget mindre og indeholder slet ikke lige så mange ting. Vi ankom dog, mens der var en renovering (der havde der ikke stået noget om nogen steder), så det var faktisk lukket. De var dog alligevel søde at lukke os ind. Det er er fint lille museum, med spændende ting. Både fra krigen, men også generelt fra “gamle dage”. 

Søren mener ikke man må smile og se glad ud når du befinder dig på steder hvor der har været massedrab, så jeg prøvede at se lidt mere seriøs ud.

Cable cars og udsigt mod Kaunas by

Ved den gamle bydel, går der en bro over vandet mod syd. Her kan du gå over og tage en cable car, op på toppen hvor der både er udsigt udover byen og en fin lille tur gennem skoven. Ikke et must see, men en hyggelig lille tur hvis du har lidt ekstra tid.

Open Air Museum of Lithuania

Efter 1,5 dag med seight seeing i Kaunas og fort’ene rundt om og en dag i Vilnius, havde vi stadig tid til overs. Derfor valgte vi at køre en anelse længere væk. Ca 40 min sydøst fra Kaunas, ligger Open Air Museum of Lithuania. Hvis du har tid til det, er det absolut et besøg værd! For sådan en som mig, der ikke er helt så god til de der “almindelige” muséer, er det her helt fantastisk. Det er et af de største etnografiske, udendørs muséer i Europa på hele 195 HA. Ved folkemuséet i Rumsiskes synes tiden at have stået stille. Muséet blev grundlagt i 1966 og har været åbent for publikum siden 1974. Du får lov til at opleve arkitektur, traditioner, håndværk og daglig dags livet i de litauiske regioner fra begyndelsen af det 18. århundrede til det 20. århundrede. Museets udstilling er delt ind i fire etnografiske regioner; Aukstaitija, Zemaitija, Suvalkija og Dzukija. Traditionelle bygninger, viser karakteristiske træk fra hver region. Du kan gå ind i huse og bygninger og ved se hvordan folk levede for flere hundrede år siden. Autentiske møbler, service, køkkenudstyr og værktøj.

Udover de flotte og autentiske bygninger og huse, er museets guider også klædt i traditionelt tøj. De er der for at fortælle om kulturen og traditionerne. Men det var ikke nogen vi snakkede særlig meget med, de snakkede mest bare litauisk.

Fitness center, VS-fitness , Shopping Mall, Mega

Det der med træning på ferie er super forskelligt for os. Nogle ferier har vi næsten trænet dagligt, fordi der bare har været masser af tid og overskud til det, andre gange har vi nærmest ikke trænet. Det afhænger egentlig altid bare af, hvad vi har lyst til og hvad der kan passe ind. Denne gang, havde vi fint tid til det og vi havde også lyst til at træne. Vi fandt et sindssygt lækkert center. Det største center i de baltiske lande på hele 4500kvm. Det var jo et rent slaraffenland for sådan nogle træningstosser som os. Det betød også, at vi brugte lidt over 2 timer begge de gange vi var inde og træne. Dit første besøg er gratis og herefter koster en enkelt træning €10. Udover et lækkert fitness center, så har du også masser af shopping muligheder. Det ligger nemlig i shopping centret; Mega.

Kaunas

Som sagt har det været en rigtig stor fornøjelse og ikke mindst oplevelse at være i Litauen. Vi har fået et helt andet syn på landet og jeg er så glad for, at vi valgte at tage afsted og opleve et land der måske ikke ligger højest på de flestes ønskelister. Det er perfekt til en forlænget weekendtur. To dage i Kaunas er meget passende og så er det jo oplagt også, at tage en dag til Vilnius, hvis der er mulighed for det. Vi er i hvert fald blevet noget mere hooked på østeuropa nu og kigger på en rundtur til Helsinki (Finland) og Skt Petersburg og Moskva (Rusland) til næste gang. Nu har vi jo stadig lige et par dage i Malaga, en uge i Marokko til gode i år, og så slutter vi et rejsefyldt år af med Dubai til nytår.

Litauen – a hidden treasure

Jeg har skrevet et generelt indlæg om vores rejse til Litauen. Lidt uddybelse omkring deres historie og kultur og lidt gode råd når du rejser til Litauen.

Litauen – din rejseguide

Vilnius

Husk du også kan læse om vores fantastiske en dags tur til Vilnius.

Vilnius – din rejseguide

Inspiration til rejsedestinationer

Hvis du søger lidt ny inspiration til din næste rejse, har jeg også skrevet lidt om vores rejser til Bali, Milano og Gran Canaria. Vores rejse til Cuba er også snart klar til jer.

Bali – din rejseguide

Jeg lover jer for, at det var underholdene at have mig som chauffør og jeg tror, at Søren nogle gange frygtede sit liv.

Milano – din rejseguide

Milano - din rejseguide v/ Livsstilscoach Anja Thy Mogensen

Gran Canaria – din rejseguide

Nyder den sidste sol hjemme i Maspalomas inden turen går hjem til DK imorgen.

Populære blogindlæg

Indlæg

3 Comments

  1. […] og smuk natur. På vores 5 dages tur til Litauen boede vi i Kaunas (læs vores indlæg omkring Kaunas her). Men havde lejet en bil og tog derfor en heldagstur til […]

  2. Lisbeth Ravn den 16. marts 2024 kl. 20:30

    Jeg skal derover imorgen sammen med min datter. Det bliver spændende. Tak for fine billeder

    • anja den 16. marts 2024 kl. 21:28

      Ej hvor spændende – rigtig god tur🥰👏🏻

Efterlad en kommentar

Anja Thy, profil billede

Anja Thy

Jeg er en jysk pige med begge ben plantet i jorden. Jeg er en jordnær person, med masser af livsglæde, positivitet og generelt en livsnyder. Jeg elsker at have mange bolde i luften og nyder alle aspekter af mit arbejde. Jeg brænder for, at hjælpe andre mennesker, med en sundere livsstil. Både fysisk såvel som mentalt.