Havana – din rejseguide til Cubas hovedstad

Mens verden udviklede og moderniserede sig gennem sidste halvdel af det 20. århundrede, var det som om Cuba blev efterladt tilbage i 50’erne – med Havana som selve symbolet på det. Her i den cubanske hovedstad ser bygningerne ud præcis som de gjorde da de blev rejst, gamle amerikanske biler fylder gaderne og hele bybilledet nærmest skriger ordet RETRO ud i den varme luft. Ja, Havana kan forekomme gammel og slidt, men det er netop hvad mange kommer for at opsøge – og for at opleve byen og dens unikke udstråling og stemning, inden det 21. århundrede indhenter den.

Lad Havanas charme forføre dig og lede dig ind i en verden, du ikke troede stadig eksisterede. Nyd nationaldrinken mojito som den skal laves (glem kopierne, her får du the real stuff!), tag en slentretur rundt i gaderne og hils på de venlige gamle kvinder, der ryger cigarer på hyggelige balkoner og terrasser. Cubanerne er et imødekommende folkefærd med stor lyst på livet, og især hvis man kan et par gloser på spansk vil de tage dig til sig.

Havana er måske ikke stedet hvor man får sit livs gourmetmåltid, men til gengæld er der en masse kultur og storbys vibe at opleve. Havana er et must-see på Cuba. Det er bestemt ikke en af mine yndlings byer, men det giver en super god kontrast til de andre mindre og mere autentiske byer.

Bo med de lokale i Havana

Der er masser af udmærkede hostels og hoteller af en lidt bedre standard i Havana, men den mest anbefalelsesværdige overnatningsform er så afgjort de såkaldte casas – cubanernes private huse. Ja, mange af de lokale familier udlejer værelser i deres eget hus, og denne mulighed er en perfekt måde at opleve lokalbefolkningen helt tæt på. Oveni er det til yderst fornuftige priser.

Vores oplevelse i Havana

Vi startede vores fantastiske rejse til Cuba i Havana, Cubas hovedstad. Jeg har skrevet et generelt indlæg om Cuba, hvad du skal vide inden du rejser og en masse tips og gode råd. Udover indlægget om Havana, kan du også læse mere om de 4 andre byer vi besøgte; Viñales, Cienfuegos, Trinidad og Varadero. Alle meget forskellige byer med en masse spændende at byde på.

Vi ankom til lufthavnen i Havana og blev her hentet af vores private chauffør, der skulle køre os til vores første værelse. Det var også her, at vi fik vekslet om til cubanske pesos. Det viste sig dog, at vi langt hen af vejen godt kunne have nøjedes med amerikanske dollars. Så ingen grund til at veksle for meget.

Havana – hvor skal vi bo?

Fordi vi rejste med travelbird, var alt planlagt på forhånd. Det betød også, at alle vores overnatninger var booket og klar til vores ankomst. Jeg tror egentlig bare helt automatisk vi havde forestillet os, at vi skulle bo på hoteller gennem hele turen. Jeg havde på forhånd sat mine forventninger en del ned og var nok godt klar over, at grundet den lavere leve standard, kunne vi slet ikke sammenligne med de enorme resorts vi boede på, på Bali.

Vores gade vi skulle bo på – autentisk, men også en smule skræmmende lige først

Jeg var derfor meget spændt på, at se hvad vi ville blive mødt med. Vi kørte ned ad en gade, med små, de fleste meget nedslidte, huse. Jeg må da ærligt indrømme, at jeg begyndte, at blive en anelse spændt. Det lignede ikke ligefrem et særligt indbydende kvarter. Da taxa chaufføren kørte ind til siden, var vi midt i et bolig kvarter og blev blot peget i retningen af en lille dør, indtil et smalt hus. Vi læssede vores kufferter af og så kørte han ellers igen. Der stod vi, lige landet i et helt nyt land, uden megen mulighed for at snakke med de lokale og kiggede rundt i bolig kvarteret. Der var ingen hoteller eller andet der lignede et sted man kunne sove at sove i nærheden.

Indlogering på et cubansk casa

Hmm var det mon det rigtige sted vi var blevet sat af? Well, der var jo ikke andet for, end bare at prøve at banke på døren og se hvad der ville ske. Døren blev åbnet da vi ringede på og herefter blev vi mødt af en smal og mørk trappe. Hvor var vi nu lige på vej hen? Lidt oppe ad trapperne, blev vi heldigvis mødt af en meget venlig cubansk mand der hjalp os op med vores bagage.

Det viste sig, at vi var det helt rigtige sted og vi skulle bo i dette lille cubanske hjem, med ham, hans kone og deres lille datter. Derudover var der også to andre værelser. Man kan vel kalde det et mini bed & breakfast. Vi blev indlogeret på et fint lille soveværelse, med eget bad. Efter mit første besøg med et cubansk toilet i lufthavnen, var jeg meget glad for at se, et rigtig fint og helt normalt (som vi kender det) toilet.

Restaurant med de lokale?

Klokken var 16.00 og efter at have rejst i 19 timer var vi ved at være rimelig trætte. Vi fik pakket lidt ud, smidt os på sengen for en lille stund. Herefter begav vi os ud i nabolaget for at finde noget aftensmad. Flere af dem vi havde snakket med hjemmefra dk, havde fortalt os om, hvordan man mest bare kunne få ris, hummer, kylling og bønner. Jeg var forberedt på to uger, uden nogen fascinerende, kulinariske oplevelser.

Selvom vi var landet midt ude ved de lokale, var der stadig nogle små og egentlig meget fine restauranter. Jeg havde forestille mig, en restaurant fra 50’erne med tre retter på menu kortet. I stedet, trådte vi ind i en ny og hyggelig restaurant med et stort udvalg. Egentlig ville jeg gerne prøve at spise så lokalt som muligt, men samtidig gælder det også om, at tænke på sin mave og hygiejnen. Jeg synes ikke lige jeg ville starte vores tur med dårlig mave.

Menukort på spansk

Jeg havde godt nok spansk på A niveau i gymnasiet, men det er begrænset hvor meget jeg har brugt det siden. Det er også lidt fjollet, at jeg ikke lige har genopfrisket det lidt mere inden vi rejste til Cuba. Det blev derfor lidt af en udfordring, at forstå menukortet. Jeg ville gerne uden om de traditionelle kylling og steak retter og prøve noget lidt mere cubansk. Samtidig er et menukort du kun forstår brudstykker af, også bare en anelse overvældende.

Jeg fandt frem til en ret med noget fisk, tomat ala cuban style. Heldigvis, viste det sig at være et rigtig lækkert valg, med en stor hvid fisk (aner ikke hvilken), kartoffel skiver og lidt grøntsager i en tomat sovs. Ganske heldigt for min første bestilling, i halv blinde. Søren kørte den lidt mere safe og fik en halv kylling.

Første dag vel overstået. To trætte danskere der allerede var fyldt godt op med nye indtryk og en helt ny kultur.

Cubansk morgenmad

Da vi vågnede næste morgen, blev vi mødt med et hyggeligt lille morgenbord. Hans kone havde lavet en portion æg til os hver. Der var hel frisk ananas juice og et fad med lokale frugter; ananas, mango, papaja og bananer. Derudover, var der et fad med helt hvide boller (jeg tror ikke vi skal regne med noget fuldkornsbrød her) og lidt skinke og ost. Det var så fint dækket op og de var begge super gæstfrie og behjælpelige.

Tur i veteranbil

Allerede fra første øjekast, blev jeg forelsket i alle de smukke veteranbiler. Vi skulle starte dagen med en guidet rundtur i en veteranbil. Vi blev hentet lige ude foran vores casa sammen med vores guide; Raul (ham vi boede ved). Vi kørte rundt og så en stor del af Havana. Vi kørte igennem et kvarter, som Raul præsenterede som det luksuriøse kvarter, med store flotte huse. Der var et par huse jeg ville kategorisere som rigmands villaer, men de fleste var lige så nedslidte og ikke særlig vedligeholdt (måske bare lidt større), som der hvor vi boede.

Han fortalte også, at efter revolutionen 1950’erne flyttede de fleste rige væk fra Cuba og regeringen “overtog” alle deres huse. De fleste af dem, er nu offentlige bygninger, såsom banker osv.

Bytte, bytte kødmand, ingen salg

Indtil for nogle år siden, var det ikke lovligt hverken at sælge huse eller biler. Du kunne bytte med hinanden, men ikke sælge. De importerer alle deres biler. Vi troede, at biler var dyre i Dk, overhovedet ikke sammenlignet med her. Fx ville en lille (mindre end en Suzuki swift) til en 60.000 kr i dk, koste 280.000kr her på Cuba. Og så skal den også lige betales kontant. Grunden til, at bilerne er så dyre, er fordi regeringen ikke vil have så mange biler på vejene. Med en månedsløn på 200kr forstår jeg slet ikke hvordan de nogensinde kan få råd til en bil.

Jeg forstår til gengæld godt, at de fleste biler på gaderne er disse smukke veteranbiler eller helt gamle biler. De fleste er garanteret gået i arv i mange generationer. Jeg er så imponeret over alle de gamle biler, jeg synes det har så megen charme. Til gengæld, kan jeg også godt forstå, hvorfor de ikke længere kører rundt derhjemme. Der er absolut intet miljøvenligt over dem.

Pueha, vi føler virkelig vi går rundt i en tåge af bilos. Udstødningen på flere af bilerne, er fyldt med helt sort røg. Jeg føler ikke rigtig, at jeg faktisk trækker vejret ordentlig, for jeg har ikke rigtig lyst til at indånde al den bil os. Hvis det er sådan det er i Kina, forstår jeg 100%, hvorfor de går rundt med masker.

Guidet rundtur i Havana

Efter at have cruiset rundt i veteranbilen, bød den på en 3 timers guidet rundvisning med Raul i Havana. Vi startede ved parque central, som er centrum i Havana, i hvert fald i forhold til de fleste turist ting. Herefter begav vi os rundt i byen. Alle vegne, blev vi mødt af fantastiske bygninger og endnu flere smukke veteran biler.

Vi gik forbi et lokalt supermarked. På ingen måde, noget der kan sammenlignes med det vi kender i dk. Her kunne du typisk, komme ind og hente dine månedlige rationer. Yes, befolkningen på Cuba, får stadig stillet rationer til rådighed hver måned. Alt fra mel, ris, olie, kylling osv.

Vi fortsatte videre ned gennem snoede gader, med små markeder og hyggelige butikker. Vi kom også forbi et gammelt krigsmuseum Castillo de la Real Fuerza, som Søren selvfølgelig lige skulle ind og besøge.

Frokost i Havana – La Vitrola

Vi spiste frokost på en rigtig hyggelig fortovscafé. Menu’en stod på cubansk kylling med ris og kartoffelchips. Og når ja et par enkelte stykker grøntsager. Til gengæld var stemningen vildt hyggelig med live musik i ægte cubansk stil.

Faret vild i Havana…

Efter en hel dag inde i Havana centrum, med masser af oplevelser og indtryk, trængte vi til, at komme hjem til vores lille casa. Vi boede et godt stykke væk fra centrum og Søren blev selvfølgelig for nærig, til at betale for en veteranbils taxa. Derfor tænkte jeg, at vi da sagtens kunne gå hjem og sikkert også snildt finde vej. Vi travede gade op og gade ned og endte virkelig ude i nogle slum områder. Steder du slet ikke kan forestille dig, at der bor mennesker. Til sidst måtte vi give op og fandt i stedet for, en lille hyggelig cykel taxa. Så fik vi også prøvet det. Thank God for det – for vi havde da aldrig nået hele den vej hjem. Der var min. 10 km vil jeg tro.

2. dag i Havana

Hop on / Hop off bus Havana, Cuba

Idag var der ikke nogle planer på programmet (fra travelbirds side), derfor besluttede vi, at tage på en hop on / hop off bus, så vi kunne se endnu mere af Havana. Det passede perfekt med, at et af stop’ene var ude foran Colon Cemetery, som ikke lå langt fra hvor vi boede. En kæmpe kirkegård, med lige så store og imponerende gravsteder.

Herefter bød turen på sightseeing gennem hele Havana. Vi lavede et pitstop inde omkring parque central igen, for at spise lidt frokost, slentre rundt og trække den sidste cubanske stemning fra Havana til os. Generelt bruger vi rigtig ofte Hop on / hop off busserne i de store byer vi besøger. Det er en super fin måde lige at komme rundt til alle de store seværdigheder. Du kan nemt hoppe af de steder du ønsker. Og så er der også en guidet fortælling med.

Videre mod Viñales

Næste morgen fortsatte vores ferie på Cuba mod Viñales. Du kan læse meget mere om vores fantastiske oplevelser i Viñales. Det er en vildt charmerende og hyggelig lille by. Der faktisk blot består af, to hovedgader og en masse små huse. Det er nok min favorit by, fordi den er så autentisk.

Populære blogindlæg

Indlæg

Efterlad en kommentar

Anja Thy, profil billede

Anja Thy

Jeg er en jysk pige med begge ben plantet i jorden. Jeg er en jordnær person, med masser af livsglæde, positivitet og generelt en livsnyder. Jeg elsker at have mange bolde i luften og nyder alle aspekter af mit arbejde. Jeg brænder for, at hjælpe andre mennesker, med en sundere livsstil. Både fysisk såvel som mentalt.